525 машини ще бъдат изпратени за вота в чужбина

Иван Кондов – ръководител на работната група за изборите в МВнР.
Снимка: БГНЕС, архив

755 ще бъдат секциите за предсрочните парламентарни избори в чужбина, сочи окончателното решение на ЦИК. Това е с 4 секции повече в сравнение с предишния вот през ноември миналата година, съобщиха от МВнР.

Над 50 000 заявления са подадени за вота в чужбина, във външното ведомство са получени и всички бюлетини и изборни книжа и вече се организира транспортирането им.

525 машини ще бъдат изпратени за вота в чужбина, те ще бъдат разпределение в 290 секции, в 235 от тях ще се гласува с по две машини, съобщи Иван Кондов – ръководител на работната група за изборите в МВнР.

"Минимум седмица, между седмица и десет дена ще са необходими, за да може, тъй като, знаете, че ние ги форматираме като дипломатическо карго. Това изисква време и след това товарене, превоз. Имаме сухоземни маршрути, имаме въздушни маршрути, във всички случаи, ако е по-малко от седмица вече се поставя под въпрос възможността ни да ги изпратим навреме."

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кондов и Калин Анастасов на брифинг в сградата на Министерството на външните работи в София, 23 септември 2022 г.

Организация на изборите в чужбина протича по план, казва МВнР

Процесът по организация на изборите в чужбина протича по план, съобщи Иван Кондов, председател на група "Избори" в министерството на външните работи. Изпратени са почти всички бюлетини за секциите ни зад граница. "Голяма част от тях вече са и получени в задграничните ни представителства, където те се проверяват и се организира тяхното..

публикувано на 23.09.22 в 12:14

539 машини за гласуване ще има зад граница, най-много те са в Турция – 120

Процесът по организацията на изборите в чужбина върви много добре, голяма част от бюлетините вече са изпратени и получени в чужбина, обяви на брифинг постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов. Той добави, че методическите указания и обучителните материали вече са приети от ЦИК и посъветва всички да се запознаят с..

публикувано на 23.09.22 в 10:46

Избирателите, които не са в списъците за гласуване в чужбина, ще попълват декларация

Декларация ще трябва да попълват избирателите, които не фигурират в списъците за гласуване в чужбина. Те ще могат да дадат своя глас на 2 октомври в избрана от тях секция зад граница, след като попълнят документа по образец, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Декларацията ще се приема независимо къде е попълнена или..

публикувано на 23.09.22 в 08:16

Секциите зад граница, за които се чакаше разрешение, ще бъдат отворени

Секциите зад граница, за които не беше сигурно, че ще бъдат разкрити, ще бъдат отворени за парламентарните избори на 2 октомври. Вече е получено разрешение от всички държави, става ясно от докладвано в ЦИК писмо от външното ни министерство. Канада дава разрешение по изключение, като секциите там няма да се ползват със специален статут и е..

публикувано на 20.09.22 в 10:00
Вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусиите

Вицепрезидентът Йотова: Външната политика отсъства от предизборния дебат

Темата за българската външна политика блести със своето отсъствие в публичния дебат, темата не е сред водещите и в предизборната кампания. Тази теза изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на заключителния курс от Национална програма „Управленски умения“ на Българско училище за политика „Димитър Паница“, съобщиха от..

публикувано на 11.09.22 в 19:26
Говорителят на ЦИК Цветозар Томов

ЦИК определи 755 секции за гласуване в чужбина на 2 октомври

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи със свое решение местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за народни представители. Секциите в чужбина на втори октомври ще са 755, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Те са с..

публикувано на 09.09.22 в 12:52
Иван Кондов на брифинг в МВнР, 8 септември 2022 г.

Над 740 секции за изборите в чужбина, 165 в Турция, 120 - във Великобритания, 70 - в Германия

Министерството на външните работи очаква за парламентарния вот на 2 октомври зад граница да бъдат разкрити над 740 секции за гласуване. Най-голям ще е броят им в Турция - 165. Очаква се във Великобритания да бъдат разкрити 120 секции, а в Германия - 70. Малко над 50 000 са заявленията, подадени за гласуване в чужбина - с 5000 по-малко от..

публикувано на 08.09.22 в 11:52

Над 50 800 подадени заявления на българи в чужбина за гласуване на 2 октомври

Малко над 50 800 са подадените заявления на българи в чужбина за гласуване на изборите на 2 октомври. Най-много са заявленията от Турция - малко над 26 хиляди, Великобритания - близо 4 900, Германия - над 4400 и САЩ - близо 2300. Пред Българското национално радио говорителят на Комисията Цветозар Томов прогнозира, че секциите зад граница ще са..

публикувано на 07.09.22 в 15:57
Илюстрация: Георги Цветков

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната

Изтича последният срок, в който българските граждани могат да подават заявления за гласуване извън страната. До момента са подадени над 41 хиляди заявления, като близо половината са от Турция. До 10 септември, ЦИК ще трябва да определи местата, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции . На последните..

публикувано на 06.09.22 в 07:37

На 2 септември официално започва предизборната кампания за парламентарния вот

На 2 септември официално започва предизборната кампания за парламентарния вот. Днес, от 11.00 часа, в сградата на Българското национално радио на бул. "Драган Цанков" 4, ще бъде подписано споразумение на обществената медия с представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в парламентарните избори на 2..

обновено на 29.08.22 в 18:50