"Медиана": ГЕРБ води с близо 10% на ПП, 8 формации имат шанс да влязат в НС

Отговори на „Ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?“ в % от заявилите, че ще гласуват. Източник: Агенция „Медиана“

ГЕРБ води с близо 10 на сто пред втората политическа сила "Продължаваме промяната", сочи ново социологическо проучване на агенция "Медиана". Според изследването има голяма вероятност в следващото Народно събрание да има 8 политически сили, всички, които бяха в последния парламент плюс "Български възход".

Според резултатите от проучването на социологическата агенция "Медиана" засега ГЕРБ доминира пред "Продължаваме промяната", като над 26 % от анкетираните биха гласували за партията на Бойко Борисов, а малко над 16 на сто  - за "Продължаваме промяната".

Трета политическа сила според проучването на "Медиана" е "БСП за България" с 13 %, следвана от "Възраждане" и ДПС - съответно с 12 и 11 на сто подкрепа.

Според изследването 8 политически сили прекрачват 4-процентната бариера за влизане в парламента - към първите три са още "Демократична България" - с близо 6 на сто, "Български възход с над 5 %, "Има такъв народ" с 4,7 на сто.

"Изправи се България" остава близо, но под чертата, с 3 на сто подкрепа.

От "Медиана" уточняват, че битката от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии.

Резултатите от проучването на общественото мнение за политическите нагласи сочат още ниска избирателна активност от 35 на сто от избирателите на вота на 2 октомври.

Сред политиците с най-висок рейтинг е президентът Румен Радев - с 52 % одобрение, следван от Бойко Борисов и Корнелия Нинова - съответно с 25 и 22 на сто одобрение.

Изследването отчита засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, като  61 % смятат, че в следващата една година положението у нас ще се влоши, като 47 на сто отговарят, че ще се влоши материалното им положение.

Отговори на въпроса „Според вас какво очаква страната през следващите 12 месеца (следващата 1 година)?“, като разликата до 100% е за сметка на хората, които не са изразили мнение

Близо 40 % смятат, че на семействата им ще се наложи да пестят от отопление и храна в близките месеци.

Отговори на въпроса „Според вас какво очаква страната през следващите 12 месеца (следващата 1 година)?“, като разликата до 100% е за сметка на хората, които не са изразили мнение


12 % от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия.

Отговори на въпроса „Как мислите, ще се подобрява или ще се влошава материалното положение на семейството ви през следващите 12 месеца (една година)?“, като разликата до 100% е за сметка на хората, които не са изразили мнение

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще, като само за три седмици броят на хората, които смятат, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с 9%.

Отговори на въпроса „Смятате ли, че има опасност от световна война в следващите една, две години?“


Отговори на въпроса „Според вас добре ли е за България, че е член на НАТО?“


Отговори на въпроса „Според вас трябва ли България да разполага войски и военни съоръжения на НАТО на своя територия?“Отговори на въпрос „Според вас, добре ли е за България, че е член на ЕС?
Отговори на въпроса „Смятате ли, че е добре България да въведе еврото (да заменим лева с евро) от 2024 година?“

Изследването на социологическа агенция "Медиана" е реализирано със собствени средства сред 1008 пълнолетни граждани, в периода 16-22 септември чрез метода на пряко стандартизирано интервю.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

8 партии имат шанс да влязат в парламента, сочи проучване на "ЕСТАТ"

Ново социологическо проучване на агенция "ЕСТАТ" показва, че в момента две трети от българите смятат за най-големите проблеми на държавата поскъпването на живота, ниските доходи и цените на енергията и горивата. 10 на сто от анкетираните са извели корупцията. По данните от проучването 8 партии имат възможност за влязат в следващия..

публикувано на 23.09.22 в 10:59
Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ)

Проучване на ЦАМ: Шест партии ще влязат в НС, още две са на ръба

Две седмици преди изборите разликата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" е близо 7%, съобщи Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ). По думите му в парламента ще влязат 6 партии, а още две са на ръба. "ГЕРБ-СДС е около 25%, "Продължаваме промяната" – около 18%, следва ДПС с 12,8%, БСП – малко над 11%, "Възраждане" -..

публикувано на 21.09.22 в 11:55

11 дни преди вота, "Екзакта с данни: 7 партии в парламента, ГЕРБ води с 8% пред ПП

7 партии влизат в следващия парламент, ако изборите са днес, сочи проучване на социологическата агенция "Екзакта Рисърч груп",  проведено в периода 10-17 септември сред 1050 пълнолетни българи и е реализирано със собствени средства. На 8% възлиза преднината на коалиция ГЕРБ-СДС пред ПП – като партията на Бойко Борисов е първа политическа сила с..

публикувано на 21.09.22 в 09:24

Сондаж на "Галъп интернешънъл болкан": 6+2 партии в "играта" за НС. Кой е водачът?

Осем формации са в "играта“ за места в Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата изпъкват две.  Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината..

публикувано на 13.09.22 в 13:58

"Маркет Линкс": 7 формации в новото НС и ГЕРБ-СДС - първа политическа сила

Ако изборите са днес, в парламента ще влязат седем политически формации - това показват резултатите от проучване на "Маркет линкс" по поръчка на бТВ, цитирано от БГНЕС Според резултатите от проучването това са ГЕРБ-СДС - 22,9%, "Продължаваме промяната" - 17,8%, БСП и ДПС са с еднакъв резултат - 10,9%, "Демократична България" - 8,1%,..

публикувано на 07.09.22 в 21:34

Проучване на "Медиана" допуска, че в парламента могат да влязат 8-9 партии

Според ново проучване на агенция "Медиана" в следващия парламент може да влязат 8 или 9 партии. Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6 % пред "Продължаваме промяната". БСП, ДПС и „Възраждане“ се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции, по данни от изследването. „Има такъв народ“ запазва..

публикувано на 06.09.22 в 07:51

"Алфа рисърч": ГЕРБ - 23,4, ПП - 17,5%

Предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ (23.4%) пред основния конкурент "Продължаваме промяната " (17.5%) от почти шест процентни пункта. ГЕРБ бележи лека мобилизация спрямо последното проучване на агенцията от месец юни, по-значителен е спадът (над 2 на сто), при ПП. ПП могат да загубят около 250 хил. от миналогодишните си избиратели,..

публикувано на 04.09.22 в 14:43
Сравнителна таблица на проведените през настоящата година национални социологически проучвания за политическите нагласи на българите

Как да се ориентираме в данните на социолозите?

Българската социологическа асоциация  е публикувала таблица със социологически агенции и данни за тях , които могат да бъдат ориентир за избирателите за това как социолозите си вършат работата. Това обясни пред БНР  проф. Румяна Стоилова, председател на асоциацията.   Тя посочи, че понякога социологията се използва "твърде произволно" ,..

публикувано на 02.09.22 в 09:09

"Тренд": ГЕРБ увеличава преднината си пред ПП

През август месец отчитаме лек спад на подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ (19.6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24.4% от гласуващите) вече е близо 5%. Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10.6%) и Възраждане (10.3%). Това сочат данните от социологическо проучване на агенция "Тренд"..

публикувано на 01.09.22 в 09:57