Уловът на изчезваща риба – единствен шанс за добри доходи

БНР Новини
Никополски рибари с глава на моруна, хваната в годините преди забраната
Снимка: Любомира Константинова

Това предаване е посветено на рибарския живот и на (не)възможността да се изхранваш чрез улов на риба. Ще разберете как понякога липсата на възможности те принуждава да престъпваш закона. Ще чуете разкази на рибари за намаляващата риба, за бракониерството, за улова на изчезващи риби.

Най-уважаваният никополски рибар, Сечкин, обобщава ситуацията така: „Няма поминък. Па и риба няма. Как да изкараш? Даваш 20 лева за бензин за вечерта, а се връщаш с риба за 5 лева. И те гонят като диверсант и като ти направят един акт, за какво да ходят момчетата. Ако те хванат с такава риба, забранена, като тази, моруна, те са забранени отдавна, от 2-3 години, глобата е страшна, могат да те вкарат и в затвора. Глобата е 2-3-4 хиляди лева. Ако не те хванат, можеш да изкараш някой лев. Ако успееш да продадеш хайвера, и то в Германия, можеш да изкараш и за глобата.”

Стефан от рибарското селище Чумурлука в Свищов разказва: „В последните години, може би преди 15 години, едни момчета хванаха есетрова риба от около 400 килограма, дълга около 3-4 метра, само на снимка съм я виждал. Тези риби ги има все още, но намаляват. Ако хванеш една такава голяма риба, тя има вътре 20-30 килограма хайвер по 500 евро килограма. Другата риба е по 2-3 лева килограма. Колко риба трябва да хванеш за деня и как да я хванеш, като вадиш празни мрежи?”

Предпочел анонимност оряховски рибар се хвали: „Аз и сега намирам есетри, само че това няма да го записвате, защото е забранено. Тя изобщо е забранена за улов, а има много от нея. Някой е казал, че е на изчезване и те се водят по акъла на такива, дето не знаят коя риба къде да я търсят. Сега искат да ми конфискуват лодката, водя дело, ама няма да я дам, ако трябва ще се бия.”

Иван Кожухаров, директор на регионалното подразделение на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Плевен: „За нашата област въпросът с бракониерите е решен. Имаше опити в началото, но това бяха пришълци, не местни хора.”

А Стоян Михов е проектният ръководител за България на проекта „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри в Румъния и България”. Той разказва: „Есетрите са много лесни за улавяне, много предвидими, защото са големи и се движат в определен лесно прогнозируем период. За рибарите е лесно да ги уловят, но в момента от най-масовия вид в Дунав са се превърнали в най-редкия.Есетрите са тук още откакто Черно море е било много по-голямо. Няма ги никъде другаде. Изчезнат ли от Дунав, изчезват от Земята.”

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!