Ангел Бончев: Ако не можеш да направиш голямо Добро, направи и малкото

БНР Новини
Ангел Бончев в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Емил Николов
Новинарят с над 24 хиляди новинарски емисии зад гърба си и на Христовата възраст от 33 - Ангел Бончев, е герой в „Третият в студиото“ броени дни преди премиерата на документалния филм „Светителят хирург“, посветен на Свети Лука Кримски.
Подобно на библейския апостол Лука и Свети Лука Кримски е лекар, художник и писател, оставил като наследство книги на медицинска и духовна тематика, сред които се откроява „Дух, душа и тяло“. Защитава докторска дисертация по медицина, работи като хирург в Ташкент. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Отпътува от човешкия свят на 11 юни 1961 година – в деня, в който Църквата отбелязва паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на Свети Лука Кримски започват да се случват множество изцеления...
По време на Дните на Свети Лука на 11 февруари в Пловдив ще бъде представен документалния филм на Ангел Бончев „Светителят хирург“.
Доколко създаването на подобен филм е ходене по тънък лед и кое е най-голямото предизвикателство пред автора, режисьора и оператор? Как се ражда идеята и какви са очакванията след първата прожекция? Живеем ли в хаос, който обезверява хората и как да се осъществи обединението? Отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!