„Семеен портрет“ на Димитър Генчев – през полупрозрачните пластове на личното

С една изложба, но разделена между камерната галерия „Сариев“ в центъра на Пловдив и широкото ателие на художника в огромна и разнебитена бивша болница до река Марица, Димитър Генчев споделя пластовете на интимния си свят. Отрязъци от обикновения живот,..

публикувано на 26.02.20 в 09:05

„Мефистофел“ на Клаус Ман отново на български

Литературният шедьовър за абсурдите на Третия райх, обрисуван чрез историята на една кариера, отново е на книжния ни пазар.  „Мефистофел“ на Клаус Ман не е издавана у нас от 1976 година. Романът, създаден от първородния син на Томас Ман в Амстердам, е..

публикувано на 25.02.20 в 17:18

Камелия Кондова: Сега не ми се пише за любов, аз я имам

Спомням си, че и без тебе съм живяла. А и да забравя, хората говорят как са видели, че невръстното ми тяло се превръща във обратното на мрак. Спомням си, че мама не допусна да си имам куче – да не ме ухапе, да не цапа и да не..

публикувано на 25.02.20 в 16:27

Заекът на Дюрер падна под ноктите на един византийски сокол

Първата самостоятелна изложба на младия изкуствовед и куратор в СГХГ Любен Домозетски е подредена в малката столична галерия Little Bird Place, която представя произведения, свързани с природата, биологичните видове и екологията.  Заглавието..

публикувано на 25.02.20 в 15:14

Забравеният критик Йордан Маринополски

„Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски“. Така се нарича най-новата книга на литературния анализатор Марин Бодаков. Във фокуса на интереса на автора е една безспорно незаобиколима личност – литературен критик, учител и преводач, незаслужено..

публикувано на 24.02.20 в 15:47

За ърбекс туризма и естетиката на руините

Изоставени терени, индустриални пейзажи, разрушени сгради – това изследва urbex туризма. Понятието идва от словосъчетанието urban exploration, буквално преведено като "изследване на градската среда".  Причудливи са градските пейзажи на фотографа..

публикувано на 24.02.20 в 15:02

Дечко Узунов, Марко Марков и Константин Щъркелов с юбилейни изложби В СГХГ

Нови идеи и изложби в Софийската градска художествена галерия – проекти за работа с деца и артателиета. Какво предлагат на посетителите Софийската градска художествена галерия и нейните филиали, разказва  Аделина Филева – директор на СГХГ – гост в "Нашият..

публикувано на 24.02.20 в 11:43
Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн, извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас, в студиото на програма „Христо Ботев“

Европейски и други паралели: За културното наследство на Китай

Китай е страната с най-много образци, вградени в конструкцията на древната китайска култура, вписани в представителния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Като Пекинската опера, характерният музикален инструмент „гуцин“, акупунктурата в..

публикувано на 24.02.20 в 10:55

Биографията на Едуард Сноудън – вече и на български език

Биографичната книга на Едуард Сноудън Permanent record бeше публикувана през септември 2019 г. едновременно в 20 страни, между които: САЩ, Германия, Великобритания, Бразилия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция, Испания, Португалия, Унгария, Израел, Полша,..

публикувано на 22.02.20 в 09:55

Карл Лагерфелд – да бъдеш или да изглеждаш

Измина една година без кайзера на модните подиуми, кръстника на модата – Карл Лагерфелд. Целият свят познава стила му, но малцина познават личността му. Модната икона винаги се е криела зад маски. Самият Лагерфелд признава: „Искам да съм като привидение,..

публикувано на 21.02.20 в 18:55