„Тайни и загадки“: Пратениците избират да възкръснат

Гибелта на пеперудата в миналото променя света в бъдещето

БНР Новини
"Обесването на Васил Левски" от Борис Ангелушев

Историята на Възкресението вълнува човечеството от незапомнени времена. И без религиозни рамки. Връзките с други измерения и Отвъдното от хилядолетия проповядват древни традиции като достигналата до наши дни Сиддха – философията на безсмъртните.
Васил Иванов Кунчев. Левски. Дяконът. Апостолът... Иконата на България, която трудно намира своя храм. Безумната народна любов и още по-безумното народно предателство. Една дума с четири въпросителни: „Народе????“ От рождението до възкресението му.
По какво се различава Пратеникът от обикновения човек? По това, че осъзнава мисията от рождението си и знае края на пътя си. Важна е обаче и Майката на Пратеника. Тя също е различна от другите майки, защото вижда Вечността. Какво прави майката на Левски Гина, щом до нея достига вестта за залавянето на сина ѝ. Гина кичи децата…
Празникът е като мъката – мигът, в който си готов да се представиш. Пред Създателя. По негов образ и подобие. И след като си изпълнил мисията си, да се възкресиш. Но преди това задължително има екзекуция. Криминалистът подполковник Венцислав Радков, който прави разследване за местоположението на гроба на Апостола, разказва една от версиите за това от кого е обесен Левски и кой се е осмелил да се доближи до трупа му.
За разлика от Иисус, до гроба на Левски никога не стигат жените, които го обичат. Майката, сестрата, любимата… Но това с нищо не пречи на възкресението. Всеки Пратеник има своята мисия и възкръсва по свой начин.
И Левски възкръсва. Родственицата на Левски Христина Богданова говори за това, че е роден в було, за връзката му с децата и въпросите на днешните малчугани, които тя получава по време на срещите си в българските училища. Какво още разказва тя – чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!