Ваня Радева - посланик на българския дух в Братислава

Над 100 църкви с името на Светите братя Кирил и Методий са построени в Словакия през последните десетилетия

БНР Новини
На 16 май 2017 г. в залата на БКИ Братислава се откри изложба на зографа и реставратора Красимир Костадинов (в средата), посветена на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Снимка: bulkis.sk

Срещата с Ваня Радева, директор на Българския културен институт в Братислава, е подарък - една усмивка от България в центъра на словашката столица. Вратите на културната институция са гостоприемно отворени за творците, посланиците на духа, българите, попаднали случайно на тази улица, словаците, търсещи досег с древните и съвременни родни послания.
Никой не е пророк в собствената си страна. Трудно обаче се откриват и еманации, дарени с мисията да бъдат дипломати в чужди земи. Ваня Радева е една от тези личности и увлекателно разказва за българските места в Братислава, небивалия възход в култа към Светите братя Кирил и Методий от последните десетилетия, техните ученици и делото им в Словакия.    
В знаковия юнски следобед и след традиционните Майски празници, организирани от Българския културен институт в Братислава, търсим личните пътища, които свързват Ваня Радева със словашката столица, както и съвременните духовни пътеки от България към Словакия. Енергията на разговора подсилват чистотата и размисълът на иконите на Св. Седмочисленици, Св. Св. Кирил и Методий и Св. Горазд, сътворени от Красимир Костадинов - изтъкнат български зограф и реставратор, чиято изложба може да бъде посетена до 23 юни 2017 г. в Братислава.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!