Докато училището е просто сграда с проблеми – децата ще страдат

Училищната медиация е като любовта и не става насила, но бъдещето е на тези, които са в състояние да обичат

БНР Новини
Снимка: cie.bg

Добре дошли в Училището по толерантност! Привидно то няма местоположение и сграда, защото изначално е сътворено вътре в ценностната система на човека. Човешката цивилизация често го игнорира в продължения на цели хилядолетия и днес сякаш е на път да повтори тази грешка.
В днешното общество все по-често се срещат бежанци– физически и духовни, неразбрани и гении, уязвими групи от хора и такива с увреждания. Лесно ли се групират в собствени светове и привидни затвори и лагери какво следва от това? Какво ни отнема толерантността днес, обричайки ни на самодискриминация?
Въпросът за училищната медиация като част от разплитането на пъзела с разрешаването на конфликти без агресия и в българското училище е част от темите на Международното училище по управление на конфликти и медиация сред младите хора. Какви резултати се постигат чрез прилагането на училищната медиация и защо тя не става насила? Кой участва в училището и каква е реализацията и позицията на медиаторите в образователната система на България – чуйте в звуковия файл от проф. Татяна Дронзина, която преплита анализа на училището и обществото, в който те се оказват огледални образи.





Какво се случва зад стените на училищната сграда, която и в съвременния й вид у нас сякаш не е пригодена за човешки взаимоотношения и топлина на споделянето? Защо е важно всяко дете и младеж в българското училище да бъде чутои разбран, включително когато страда от загубата на близък човек или просто е влюбен, преди да се изисква от него каквото и да било? Колко е голямо богатството да имаш учител, който и след десетилетия да бъде добрият глас в живота ти – и в добри и в лоши мигове? Къде е изходът за българското училище и за какво мечтае дългогодишният учител и директор Роман Димитров – чуйте още в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!