Делегираните бюджети и липсата на мандатност на директорите рекетират българското училище

Доколко затруднено от самата власт е прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Група родители с различни професии, които знаят защо искат промени в образователната система на България, застават зад Националната гражданска инициатива за качествена и иновативна образователна система. След като се убеждават, че протестите не водят до промяна в статуквото и са глас в пустиня, се насочват към механизмите на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Резултатът от работата е, че внасят подписка в Народното събрание с конкретни предложения за промени в образователната система.
В студиото на „Нашият ден“ Васил Николов, представител на националната гражданска инициатива, представя предложенията, дадени за разглеждане от депутатите, зад които застават стотици хиляди българи. Сред основните искания са: премахването на делегираните бюджети като начин на финансиране, въвеждането на мандатност за директорите и началниците на РУО, създаването на независимо комисия за цялостен надзор на системата на образованието, осигуряването на адекватен брой психолози, педагози, логопеди и социални работници и медицински персонал, законодателни промени на адаптационните модели при първоначално постъпване в учебно заведение и/или преместване.
Каква е връзката между станалата вече порочна система на делегираните бюджети и насилието в училищата, кой манипулира обществото за причините, поради които качествените кадри не са в образователната система, защо учебниците се роят като мухи, които пречат на децата на България и какво да очакваме от участието на гражданите в държавната власт и местното самоуправление можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!