Депутати и МОН срещу мандатност на директорите на училища

Националният комитет за качествена и иновативна образователна система внесе в НС 14 предложения за промени

Снимка: БГНЕС
На 9 ноември т.г. Комисията по образование и наука и Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите в НС разгледаха 14 предложения за промени в образователната система, внесени от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Предложенията акцентират върху превенция на насилието в детски градини и училища и са за въвеждането на мандатност на директорите и ръководните кадри в системата на образованието.
Според Васил Николов, представител на гражданската инициатива, по време на дискусиите в парламентарните комисии отпор от страна на депутати среща не само предложението за мандатност, но това за въвеждане на адаптационен период в детските ясли и градини. На този етап подобна е реакцията и от страна на Министерството на образованието и науката.
Какво предстои в административен план за придвижване на предложенията на гражданите и кои са най-големите опасности за българските деца и ученици, в случай че не бъдат направени промени в действащата образователна система – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!