За моста между земеделието и човешкото здраве

БНР Новини
Комисарят по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган на откриването на конференцията в Мадрид (27 март 2017)
Снимка: ЕПА/БГНЕС




За новото в Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, за моста между земеделието и човешкото здраве и за посоката „мислене извън кутията“ в „Нашият ден“ говорим с Божидар Иванов, ръководител на Центъра за икономически изследвания на селското стопанство, и с Николай Вълканов от фондация „Интелиагро“.
Преди няколко дни министърът на земеделието ни заяви, че ОСП ще бъде основен приоритет по време на българското председателство на Съвета на ЕС със серия от дебати, първия от които още по време на първото заседание на Съвета на 29 януари.

Общата селскостопанска политика (ОСП) е неделима част от договорите, които създават Европейската Общност (ЕО). ОСП е основана на три фундаментални принципа: свободна търговия в рамките на Общността на база общи цени, преференции за европейското производство на пазарите на Общността, както и обща финансова отговорност.

Целта на европейската ОСП е да осигури приемлив стандарт на живот на фермерите, да осигури качествени храни за потребителите на разумни цени, да запази европейското наследство в селските райони и да спомогне за опазването на околната среда. Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!