Кой и защо остава в България

Отговарят IT специалистът Александър Кънчев, адвокатът Борис Велев и психологът проф. Антоанета Христова

БНР Новини
Президентът Румен Радев участва днес, 1 март в церемонията за връчване на наградите от конкурса „Твоите 25 причини да избереш България”
Снимка: БГНЕС
Броени минути преди връчването от президента Румен Радев на наградите на победителите в конкурса „Твоите 25 причини да избереш България” в студиото на „Нашият ден” питаме, кой и защо избира да живее и работи в България днес.

С IT специалиста Александър Кънчев тръгваме от спецификата на професиите в дигиталния свят и ножицата в заплащането, продължаваме към българския манталитет на работодателите и този на чуждестранните мениджъри на родна територия, почти се спъваме във въпроса за ролята на синдикатите в избора на работно място у нас или в чужбина.

Адвокат Борис Велев не крие, че престижното му образование в чужбина просто е подсилило желанието да живее и работи в България. Готов е да поеме предизвикателството, родината му да бъде мястото за прекрасен живот и реализация и на децата му, независимо от нарастващите групи маргинализирано население без българско самосъзнание.

Проф. Антоанета Христова обобщава въздействието на психологическите модели на отричането на шанса за оставане в България на умните и талантливите, като отговаря и на съществения въпрос - народопсихология ли е това?







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!