Доц. д-р Лъчезар Филипов: Космосът се овладява етаж по етаж

Превръщаме Земята в хранителен ресурс и само космическите изследвания могат да ни спасят, категоричен е ученият

БНР Новини
Доц. Лъчезар Филипов
Снимка: личен архив

През 2018 г. България посреща Деня на космонавтиката и авиацията като асоцииран член на Европейската космическа агенция, но и с неясни перспективи за научното й бъдеще като космическа сила.
30 години след успешното провеждане на научната програма „Шипка“, в рамките на която вторият български космонавт Александър Александров изпълнява на борда на орбиталната станция „Мир“ 10-дневна космическа мисия, в студиото на „Нашият ден“ разговаряме с един от участниците и водещи учени в програмата – доц. д-р Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания и технологии при БАН.
Какви са достиженията на научната програма „Шипка“, които се прилагат и днес на борда на Международната космическа станция или за определяне на бързината на реакциите и професионалната пригодност на летци, шофьори, оператори в рискови обекти? Как отговорят резултатите от същата програма на ключови въпроси за съня и психологическото състояние на човека в Космоса, които се оказват на дневен ред именно днес? Доколко съвременните космически мисии, контролирани от частни инициативи, са опасни с приложението си? Кога  космическото право влиза в действие за човека и къде се преплитат геополитиката и обществените ценности на Земята при овладяването на космическото пространство? Отговора на тези и други въпроси можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!