Свръхтуризмът – болестта на ХХІ век

Туризмът е преди всичко емоция, но е време да се превърне в отговорност, коментира туристическият експерт Константин Занков

БНР Новини
Константин Занков в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Мария Христова

В деня, в който филипинският остров Боракай се затваря за туристи за поне половин година, поради превръщането му в „септична яма“ вследствие на туристически посещения, задаваме въпроса за последиците от свръхексплоатацията в туристическата индустрия и ролята на туристическия мениджмънт и световните правителства за ограничаването им. В коментара си туристическият експерт Константин Занков включва анализ на туристическата болест на века и предлага изход от кризата, в която се оказват все повече световни туристически дестинации, някои от които са заплашени за десетилетия напред.
Как да съхраним историческата и естетическа памет на света, природните ресурси и живота на планетата Земя, като продължим да пътешестваме и да влизаме в ролята на туристи? Какви са опасностите за България като туристическа дестинация и защо Слънчев бряг продължава да бъде символ на свръхексплоатацията у нас? За какъв летен туристически сезон да се подготвим? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!