Битката за името на Македония: ще има ли Армагедон?

Следващите 24 часа и/или няколко поредни дни са критични за Балканите, твърдят анализатори

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция осъмна днес в очакване на поредни грандиозни протести в десетки градове против преговорите по спора за името на Македония. Според организаторите целта е да се припомни на правителството, че гръцкият народ е против всякакви отстъпки за името „Македония“, а управляващите трябва да зачитат волята на народа. Днешните протести са продължение на февруарските от 2018 г. в Атина и Солун, когато плакатите крещяха: „Македония е гръцка“.
Как Гърция се готви да протестира анализира в директно включване от Атина журналистът Бойка Атанасова.

Българското правителство одобри българските представители в състава на съвместната Комисия по исторически и образователни въпроси, която ще решава споровете с Македония, още  в края на месец май. Създаването й бе учредено с подписания Договор за добросъседство. Комисията ще работи на паритетен принцип и предстои да заседава през юни т.г. От българска страна са известни ръководителите на Комисията, но в ефира на БНР днес се чу гласът на български граждани от София и други градове в анкетата на Валери Леков, който зададе въпроса: „Какво трябва да бъде името на Македония?“
Финални щрихи в разговора за името на Македония дава балканистът Райна Асенова, която анализира пресъздаденото в ефира, както и осветява ситуацията в Македония чрез представянето на ключови моменти от положителния и отрицателния сценарий, като изненадва и със своето предложение за „Кръстница“ на Балканската ни съседка - чуйте още в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!