Как живеем ден след… Съединението

Политологът Арман Бабикян и психологът Иван Игов поглеждат към България от върха на Синайската планина

БНР Новини
Иван Игов, Мария Христова и Арман Бабикян (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Ден след отбелязването на 133 години от Съединението на България в студиото на „Нашият ден“ политологът Арман Бабикян и психологът Иван Игов поглеждат към живота – там, където сте вие, – за да потърсят паралелите и сблъсъците между народ и управляващи, различните поколения българи, социално-икономическите спомени, безработни и работещи, овцете от стадото и водачите му.
Психологът и политологът непринудено приемат ролите на „доброто и лошото ченге“ в разговора, след което категорично посочват характеристиките на времето, в което живеем, в което сме живели, отговарят на въпросите защо избираме или не избираме собствения живот и страдаме ли от синдрома на научена безпомощност.
Паралелите между личностите на Тодор Живков и Бойко Борисов като дългогодишно присъствие във властта и пресечни точки в начина им на придвижване в политиката и управлението в различните епохи и строеве също намират своето място в анализа.
Какво е научена безпомощност и кой страда от нея? Кое е по-важно за българския избирател – суджукът или милиардите? Има ли липса на изначална справедливост в българското общество и защо двамата събеседници решават да погледнат към днешна България от върха на Синайската планина – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!