София е домакин на неформалната среща на външните министри на Европейския съюз

София днес и утре е домакин на неформалната среща на външните министри на Европейския съюз. Събитието е едно от ключовите по време на Българското европредседателство. За него се събират над 20 външни министри както от страните-членки на ЕС, така и..

публикувано на 15.02.18 в 08:15

Валери Симеонов предложи дигитална система за обмен на данни в ЕС, гарантираща сигурността на туристите

Вицепремиерът Валери Симеонов предложи изграждането на дигитална система за обмен на данни между страните-членки на Европейския съюз, която ще гарантира сигурността на туристите.  Подобряването на сигурността в Европа е основна стъпка за..

публикувано на 13.02.18 в 16:24
Елжбета Биенковска

Балканите могат да бъдат представени на китайските туристи като общ маршрут

В следващия седемгодишен бюджет на ЕС да има и специален фонд за туризма, предложи еврокомисар Елжбета Биенковска , която участва в неформалното заседание на европейските министри на туризма в София. От своя страна министър Николина Ангелкова..

публикувано на 13.02.18 в 12:30

Министрите от ЕС обсъждат в София туризма и икономическия растеж

Балканите могат да бъдат представени на китайските  туристи като общ маршрут, каза министърът на туризма Николина Ангелкова преди неформалната среща на ресорните министри от Европа. В индивидуални разговори е обсъдено свързването на всички..

публикувано на 13.02.18 в 09:55

Министрите от ЕС обсъждат в София туризма и икономическия растеж

Балканите могат да бъдат представени на китайските  туристи като общ маршрут, каза министърът на туризма Николина Ангелкова преди неформалната среща на ресорните министри от Европа. В индивидуални разговори е обсъдено свързването на всички..

публикувано на 13.02.18 в 08:30
Лафката на варненско училище на 15.09.2016 г.

Нова евродиректива ще ограничава рекламите в медиите на вредни храни

Нова европейска директива предвижда да ограничи рекламите в медиите на вредни храни като захар, сол, мазнини. Тя е на финален етап и трябва да бъде завършена в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи директорът на дирекция..

публикувано на 06.02.18 в 15:35

Училищното хранене е ключовата тема на конференция за здравословното хранене на децата

Училищното хранене е ключовата тема на конференцията за здравословното хранене на децата, която се провежда у нас. Тя е в рамките на Българското председателство и в нея участва и  Джон Райънс от дирекция "Здравеопазване" на Европейската комисия...

публикувано на 06.02.18 в 11:50

Общият регламент за защита на личните данни влиза в сила през май 2018 г.

Общият регламент за защита на данните (GDPR) заменя Директивата за защита на данните ще хармонизира законите за неприкосновеност на личните данни с цел защита и укрепване на неприкосновеността на личния живот на гражданите на Европейския съюз и ще..

публикувано на 06.02.18 в 08:35

Неформалният Съвет по конкурентоспособност продължава с дискусии върху научните изследвания

С дискусии върху научните изследвания и тяхното внедряване в индустрията и производството продължава втория ден от заседанията на неформалния Съвет по конкурентоспособност. Събитието се провежда в София като част от програмата на Българското..

публикувано на 02.02.18 в 09:10
Илияна Йотова

Илияна Йотова: Работи се по създаването на интернет платформа, която да обединява българите по света

Работи се по създаването на интернет платформа, която да обединява българите по света, съобщи на среща с българската общност в Брюксел вицепрезидентът  Илияна Йотова : Работим и аз, и общественият съвет, който беше създаден от президентската институция..

публикувано на 02.02.18 в 07:20

С тържествен концерт в зала "Бозар" в Брюксел беше отбелязано началото на Българското европредседателство

С тържествен концерт тази вечер в зала "Бозар" в Брюксел беше отбелязано началото на Българското европредседателство.  Концертът започна с химните на България и Европа, изпълнени от Софийската филхармония. След това приветствие произнесоха директорът на..

публикувано на 02.02.18 в 01:55

МС отпусна близо 50 милиона лева за тази година за събитията на Българското председателство

Правителството отпусна предвидените близо 50 милиона лева за тази година за осигуряване на събитията от календара на Българското председателство. Близо 470 милиона лева ще бъдат събрани във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" тази година...

публикувано на 31.01.18 в 16:45

Румен Радев: Европейското призвание на страните от Западните Балкани не подлежи на дискусии

Европейското призвание на страните от Западните Балкани не подлежи на дискусии! Това заяви президентът Румен Радев на традиционния прием на ръководителите на дипломатическите мисии в България: Значимият приоритет на нашето председателство –..

публикувано на 29.01.18 в 18:03

Лиляна Павлова: 80% от европейските потребители не са сигурни в защитата на личните си данни

80% от европейските потребители не са сигурни в защитата на личните си данни, липсва и единна регулация за свободното развитие на фирмите. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС  Лиляна Павловa . Тя участва в експертна..

публикувано на 29.01.18 в 13:35

Първо заседание по темата "Брекзит" в рамките на Българското европредседателство в Брюксел

Вицепремиерът и министър на външните работи  Екатерина Захариева  ще председателства заседанието на Съвета "Общи въпроси" чл. 50 днес в Брюксел, на което ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с Брекзит. Това е първото заседание на Съвета във формат 27 в..

публикувано на 29.01.18 в 08:50
Вера Йоурова

Еврокомисар Вера Юрова призова българската съдебна система да е по-ефективна срещу корупцията

За по-голяма ефективност на българската съдебна система срещу корупцията призова в София еврокомисарят по правосъдието  Вера Юрова .  След 2020 година отпускането на пари от еврофондовете ще бъде обвързано и с условието да се спазва върховенството на..

публикувано на 26.01.18 в 15:44

Тони Блеър подкрепя включването на Западните Балкани в приоритетите на Българското председателство

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с бившият британски премиер Тони Блеър на Световния икономически форум в Давос.  Блеър, който в момента е ръководител на Института за глобални промени, е изразил одобрение към включването на..

публикувано на 26.01.18 в 14:34

Цецка Цачева председателства неформалния Съвет "Правосъдие и вътрешни работи“

Институциализирането на европейската прокуратура ще е основна тема на продължаващия и днес в София неформален Съвет "Правосъдие и вътрешни работи“. Форумът ще се председателства от министъра на правосъдието Цецка Цачева . В сферата на правосъдието..

публикувано на 26.01.18 в 11:00

Бойко Борисов: За радост България вече е име и то не само заради европредседателството

Министър-председателят Бойко Борисов , който е на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, ще участва в дискусия на тема "Ускоряване на дългосрочното развитие на Западните Балкани". В програмата му са предвидени и двустранни срещи с..

публикувано на 26.01.18 в 08:05

Аврамопулос: Да намерим начин за общоевропейска система за миграция

В София започна заседанието на неформалния съвет по правосъдие и вътрешни работи. Вътрешните министри на страните - членки обсъждат въпроси, свързани с миграцията. Министър Валентин Радев каза преди началото на съвета: По основните теми..

обновено на 25.01.18 в 10:47