Борисов: Юнкер, Могерини и Хан се убедиха колко отвратителна е свързаността на Балканите

Премиерът Бойко Борисов изтъкна подкрепата на Европейския съюз за развитието на целия балкански регион и на ключовите транспортни коридори: "Жан-Клод Юнкер, Федерика Могерини и комисарят Хан се убедиха колко отвратителна е свързаността в момента..

публикувано на 01.03.18 в 15:00

Наврачич: На европейско ниво културата трябва да бъде финансирана по-ефикасно

Засилване на сътрудничеството в областта на културното наследство, включително борбата с нелегалния трафик на културни ценности, обсъждат на среща в НДК министрите на културата от АСЕМ - Форум "Азия - Европа". Подкрепа за културата като двигател за..

публикувано на 01.03.18 в 11:41

Еврокомисарят за образованието, културата и младежта Тибор Наврачич е на двудневно посещение у нас

"Културата - приобщаваща ценност на Европейския съюз" е мотото на започналото неформално заседание на министрите на култура от ЕС в НДК. Участват европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и Петра..

публикувано на 28.02.18 в 04:50
Сесилия Малмстрьом

Нов механизъм за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции обсъдиха в София министрите на търговията от ЕС

Нов механизъм за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции в Европейския съюз обсъдиха на заседание в София министрите на търговията от общността. От Българското председателство се очаква съществен напредък по подготовката на споразумението,..

публикувано на 27.02.18 в 19:15

Евентуални търговски санкции на САЩ срещу ЕС ще бъдат обсъдени по време на неформалния съвет по търговия

Евентуалните търговски санкции на Съединените щати срещу Европейския съюз ще бъдат обсъдени по време на неформалния съвет по търговия, който се провежда в София. Повечето европейски държави са категорични, че до санкции не трябва да се стига, но..

публикувано на 27.02.18 в 11:05

Министрите на търговията на ЕС се събират на заседание в рамките на Българското европредседателство

Министрите на търговията на Европейския съюз се събират на заседание в София в рамките на Българското европредседателство. Домакин на събитието е министърът на икономиката Емил Караниколов , а Европейската комисия ще бъде представена от еврокомисаря по..

публикувано на 27.02.18 в 07:50
Ивелина Василева

Ивелина Василева: За да е проспериращо едно общество, е важно да има силни институции

Днес и утре еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом  е на посещение у нас, за да вземе участие в неформалното заседание на министрите, отговарящи за търговията в Евросъюза, което ще се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета..

публикувано на 26.02.18 в 13:05

Илияна Йотова: България трябва да продължи с конкретни усилия за интеграцията на страните от Западните Балкани

България трябва да продължи с конкретни усилия за интеграцията на страните от Западните Балкани. Това заяви вицепрезидентът  Илияна Йотова  на откриването на дискусия за бъдещето на Европа в НДК. България трябва да направи обаче следващата..

публикувано на 22.02.18 в 17:39

Й. Н. Кристенсен: Професионалното обучение на младите хора в ЕС е голямо предизвикателство пред европейските институции

В Европа има няколко милиона младежи, които са без работа. Проблемът е, че след тях идват нови, които са работили на случайни места, без фактически да навлязат в пазара на труда. Това каза Йенс Ниланд Кристенсен - от дирекция "Образование и..

публикувано на 22.02.18 в 13:20

Могерини: Европейският фонд за отбрана и ПЕСКО дават достатъчно инструменти за обща европейска отбрана

"Обща политика за сигурност и отбрана" - тази тема беше обсъдена от европейските представители тази седмица в София. Подчертани са ангажиментите за сътрудничество. Европа трябва да развива своите способности - това беше подчертано в рамките на..

публикувано на 20.02.18 в 18:07

Екатерина Захариева: Западните Балкани не са заден двор, те са сърцето на Европа

Съветът на външните министри е неформален, но това не означава, че обсъжданията не са важни -  напротив неформалната обстановка позволява да бъдем по-честни и да начертаваме много по-далечни план и перспективи пред важните за Европейския съюз..

публикувано на 16.02.18 в 14:43

Захариева: Идеята на европейската перспектива е да внесе стабилност в страните от Западни Балкани

Възможно е преговорите за присъединяване на Македония и Албания към ЕС да започнат още в рамките на Българското председателство, т.е. до края на месец юни. Това обяви външният министър Екатерина Захариева на съвместна пресконференция с върховния..

публикувано на 16.02.18 в 14:41
Федерика Могерини

Федерика Могерини: ЕС призовава Турция към сдържаност при военната операция в Сирия

На 24-25 април ще се проведе втора конференция в Брюксел, посветена на Сирия. Тя ще насочи вниманието към 2 аспекта – хуманитарната подкрепа за сирийците в страната и в съседните държави, второто - подкрепата на ООН за политическия процес в..

публикувано на 16.02.18 в 13:49
Никола Димитров

Гръцкото предложение за решаване на спора за името на Македония се очаква до дни

Външните министри от ЕС обсъждат на неформалната си среща в София евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. В дискусиите във формата „Гимних” участват и министри от страните-кандидатки за членство в Съюза.  Гръцкото предложение за..

публикувано на 16.02.18 в 12:37

Могерини ще представи резултатите от неформалния съвет на европейските външни министри

Резултатите от неформалния съвет на външните министри от Евросъюза в София ще бъдат представени по-късно днес от Върховния представител на общността по външната политика и сигурността Федерика Могерини . Представянето ще е пред депутати от..

публикувано на 16.02.18 в 10:13

Б. Джонсън: Обединеното кралство е дестинация номер едно за българските студенти, надяваме се, че това ще продължи

Около 71 000 българи живеят в Обединеното кралство, заяви британският външен министър Борис Джонсън   преди началото на неформалния съвет на външните министри, който се провежда в София.  Обединеното кралство е дестинация номер едно за българските..

публикувано на 15.02.18 в 18:50

Екатерина Захариева: Намирането на решение за името на Македония е важно за целия ЕС

Намирането на решение за името на Македония е важно за целия ЕС, но се надяваме то да не създаде нови проблеми, заяви външният министър  Екатерина Захариева , която посреща в София първите дипломати на страните от Евросъюза. Водещи теми на..

публикувано на 15.02.18 в 17:04

Зигмар Габриел: Във фокуса на обсъжданията в София ще е конфликтът в Сирия и интеграцията на Западните Балкани

Германският първи дипломат Зигмар Габриел , който е служебен външен министър, пристигна за срещата на министрите от Евросъюза в София. Той отказа коментар около своето политическо бъдеще, но говори за основните теми на разговорите, които предстоят..

публикувано на 15.02.18 в 16:57

Федерика Могерини: Ако има област, в която ЕС говори в един глас, това е отбраната и сигурността

Ако има област, в която Европейският съюз говори в един глас, това със сигурност е отбраната и сигурността, заяви върховният председател на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини в София.  Помолена да..

публикувано на 15.02.18 в 16:54
Унгарският първи дипломат Петер Сиярто пристига в София за срещата на външните министри от ЕС

Австрия настоя ангажиментът на ЕС към Западните Балкани да стане видим, Унгария иска по-бърза интеграция на Сърбия и Черна гора

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че Будапеща ще настоява за по-бърза интеграция на Сърбия и Черна гора в Европейския съюз от набелязаната в стратегията за разширяване на Западните Балкани. При пристигането си за срещата в..

публикувано на 15.02.18 в 16:54