Украинската опозиция е готова да състави правителство

Автор:
Арсений Яценюк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк заяви в телевизионно интервю, че украинската опозиция е готова да състави правителство и да се нагърби с цялата отговорност за ситуацията. Той каза, че ако се стигне до сформиране на такъв кабинет, приоритетни реформи ще станат демонополизацията на икономиката и реформиране на енергетиката. По думите му, опозицията планира да се справи и с огромната корупция и да извърши данъчна и банкова реформа. Според Яценюк ще има реформа в съдебната система и правоохранителните органи. 

Бъдещото правителство ще бъде изцияло от опозицията, изключена е колицията с "Партията на регионите", уточни Яценюк в интервюто за  5-и канал. Няма да правим търгове за министерски кресла, каза още Яценюк и подчерта, че първата точка от плановете е спиране на насилието. Обобщи и останалите намерения:
Трябват ни реални реформи за политическа и икономическа стабилизация. Пътят към политическа стабилизация минава през приемането на нова конституция, която да отнеме от прекомерните правомощия на президента. За икономическа стабилизация са нужни  стимули и финансиране, за да не допуснем хаос в Украйна. За това ще разчитаме на европейските партньори.
Опозицията изчислява необходимите средства на 15 милиарда долара. И се аргументира, че това е минимумът, защото предишното правителство е взело 35 милиарда и повечето са откраднати.

Европейският съюз и САЩ работят върху план за значителна краткосрочна финансова помощ за Украйна, заяви върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, цитирана от Ройтерс. В интервю за вестник "Уолстрийт джърнъл" в кулоарите на Международната конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен тя посочи, че целта на пакета ще е да помогне на Украйна да премине през преходен период, по време на който временно правителство на широка основа би могло да одобри политически и икономически реформи и да направи подготовка за президентски избори, които трябва да се произведат догодина.

Аштън каза, че все още не е решено какъв ще е размерът на предложения пакет с финансова помощ на ЕС и САЩ, но посочи, че сумата няма да е малка. По думите й той може да не е само от пари, но може също да съдържа и гаранции или помощ за инвестиции, или стабилизиране на валутата, макар че не даде повече подробности. Според Аштън за разлика от предишни обещания за помощ от страна на ЕС, този пакет няма да зависи от това дали Украйна ще постигне споразумение с Международния валутен фонд.

Опозицията в Украйна настоява също парламентът, който ще се събере утре, да приеме по-широк закон за амнистията и да върне конституцията от 2004 г. От Партията на регионите обаче отхвърлиха идеята за и предложиха референдум. Подчертаха, че в парламента опозицията е събрала 191 гласа, а са нужни 226.

 Русия призова  опозицията в Киев да се откаже от заплахите и ултиматумите, за да даде възможност на страната да излезе от дълбоката криза.Социологическо изследване показа, че ако президентските избори бяха днес, най-много гласове би получил сегашният държавен глава Виктор Янукович /18,4 %/ с малка разлика пред лидера на партия УДАР Виталий Кличко /17,6%/.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47