"Знаете ли какво ядете?" е темата на конференция в Информационното бюро на ЕП

Антония Първанова
Снимка: БГНЕС

Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) организира конференция на тема "Знаете ли какво ядете?". Целта на форума е да се предизвика дискусия по прилагането на българското и европейско законодателство, свързано с безопасността на храните.

Според промените в европейското законодателство, влезли в сила от началото на тази година, етикетите върху храните трябва да съдържат много по-подробна и опростена информация както за съдържанието на продуктите, така и за техния произход и съдържаните алергени.

Какви други промени се подготвят, ще се посочва ли произходът на суровината, от която са приготвени продуктите, ще бъде ли наложена забрана върху производството на хидрогенираните масла - отговор на тези въпроси ще даде евродепутатът Антония Първанова.

Експерти от Агенцията по храните ще разяснят как България въвежда и спазва нормите за безопасност на храните.

На финала на форума, по инициатива на малки семейни ферми и преработватели, ще има дегустация на традиционни български продукти, сред които е и малко познатият продукт от месо "Напфавок", произвеждан в разложкото село Горно Драгнище, пловдивски рачел, пресен биволски кашкавал, традиционни български лютеници, занаятчийски квасен хляб и вина от малки изби.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47