Първанова: България трябва да реши за задължителното изписване на етикетите за трансмазнини

Снимка: БГНЕС

България сама ще трябва да реши дали да задължи производителите да изписват на етикетите наличието на трансмазнини в хранителните продукти. Това съобщи евродепутатът Антония Първанова на конференция на тема "Знаете ли какво ядете?" , организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в София. 

След бурни дебати и много лобистки натиск, Брюксел отхвърли идеята производителите да бъдат задължени да изписват наличието на трансмазнини, но остави възможност всяка държава да реши как да процедира на своя територия, посочи Първанова:

Струва ми се, че за България би било изключително полезно агенцията да предприеме мерки за задължително отразяване на наличието на трансмазнини в хранителните продукти.

Употребата на трансмазнини беше забранена в САЩ и предизвика бурни дебати у нас, като някои организации също поискаха забраната й, тъй като те са фактор за много заболявания, а масово се използват при приготвяне на вафли, бисквити, баници, маргарин, сладоледи и други. 

Според Първанова, повишеният потребителски интерес към темата за трансмазнините ще накара производителите  да започнат да изписват информация за тях на етикетипе, но ако държавата не го кодифицира в нормативен документ няма да има правно основание да проверява  дали тази информация отговаря на истината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47