ВСС решава за Ситнилски

Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет ще решава да бъде ли уволнен дисциплинарно членът на Съвета Камен Ситнилски. Часове преди безпрецедентното гласуване по предложение на седем от съдебните кадровици срещу Ситнилски беше образувано второ дисциплинарно производство -  за натиск върху заместник главния прокурор Ася Петрова във връзка с работата й по делото "Килърите".

До първата дисциплинарна процедура се стигна след летните двучасови протести пред Висшия съдебен съвет с искане за оставката на Ситнилски. Те бяха провокирани от изтекли законни специални разузнавателни средства, правени около кампанията за избор на членове на ВСС от квотата на държавното обвинение. Разговорите на Ситнилски - тогава заместник главен прокурор, с редови магистрати и съдебни началници, бяха разчетени от членове на ВСС като лобиране и натиск, уронващи престижа на съдебната система.

След безпрецедентното дисциплинарно производство срещу член на ВСС последва безпрецедентно временно отстраняване на Ситнилски от Съвета. След няколкомесечно производство дисциплинарният състав видя в поведението на бившия прокурор нарушения на Етичния кодекс, което по закон може да се санкционира с уволнение, но само ако 17 от членовете на Съвета гласуват "за". Ситнилски обаче иска отвод на някои от колегите си с различни мотиви, което, ако има отводи, прави събирането на това мнозинство несигурно. Вероятно и затова "резервно" от вчера срещу него беше образувано новото дисциплинарно производство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47