Изнудвачите на Атанас Червенков - Райфъла очаквано останаха в ареста

Пловдивският окръжен съд остави за постоянно в ареста двамата задържани за подготвяното от тях отвличане на жена, близка до известният пловдивски бизнесмен Атанас Червенков – Райфъла.

Съдът прие като достатъчно достоверни предварителните доказателства че Живко Гайдаров, на 22 години и 26-годишният Ангел Малинин са подготвяли похищението в продължение на няколко месеца – от миналия септември до януари тази година.

В този период те са следили набелязаната жертва, изучавайки нейните навици и обичайни маршрути. След това похитителите са приготвили всичко необходимо за удара – въжени примки, найлонови белезници тип „свински опашки”, електрошокова палка, маски за лицата си, автомобил и дори боен пистолет с патрони. Предварително са откраднали гориво от бензиностанция и осигурили фалшиви регистрационни табели.

В съда бе изтъкнатао, че за отвличането на жената, те са щели да искат от Атанас Червенков 250 хиляди лева и още толкова (250 000) евро. Предния ден прокуратурата съобщи сумата от 750 000 лева.

Организацията бе разбита преди три дни. Според държавното обвинение засега няма данни покушението да е било то да е било готвено за семейството на Атанас Червенков, но той заяви точно обратното и дори назова конкретно исканата сума – 500 000 евро и 500 000 лева, поискани от престъпниците за живота на съпругата му и двете им деца - близнаци. Решението на съде подлежи на обжалване.