Принц Едуард поднесе венец на Военното гробище в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Гостуващият у нас британски принц Едуард поднесе венец на Военното гробище в Пловдив и се поклони пред паметта на загиналите в Първата световна война британски и ирландски войни. На възпоменателната церемония присъстваха посланиците на Великобритания и на Ирландия Джонатан Алън и Джон Бигър, както и посланикът на България в Лондон Константин Димитров.

Събрали сме се в името на помирението да почетем загиналите войни и цивилните от всеки народ, подчерта в началото на церемонията посланикът на Великобритания Джонатан Алън.

Събития като днешното заздравяват и задълбочават връзките между Ирландия и Великобритания, каза от своя страна ирландският посланик в България Джон Бигър като изтъкна, че през последните години ирландските и британските войни служат заедно на каузата на мира, участвайки в различни мироопазващи мисии по света.  Двамата посланици прочетоха текстове от библията по време на службата, водена от свещеник Патрик Ъруин. Последва кратка проповед на принц Едуард. Днешната церемония  е част от възпоменателните прояви за стогодишнината от Първата световна война, а Принц Едуард е председател на Комисията за военните гробове на британската Общност на нациите. На поклонението присъства и 77-годишната Атанаска Иванова, която близо 50 години се е грижела заедно със съпруга си за Военното гробище в Пловдив, в което са погребани британски и ирландски войни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47