Разкритият опасен пробив в сигурността на интернет подлага на риск онлайн-банкирането и пазаруването.

Разкритият опасен пробив в сигурността на интернет подлага на риск онлайн-банкирането и пазаруването. Пробивът е засечен от изследователи на Гугъл и на малка финландска фирма за електронна сигурност. 

Пробивът е в технологията за кодиране, която защитава интернет-адресите, електронните пощи, чатовете, интернет-търговията и услугите -всяка криптирана връзка, при която в адресния прозорец се появява катинарчето. Две-трети от уеб-сървърите използват технологията за кодиране и затова специалистите смятат, че това е най-сериозният пробив в Интернет-сигурността, констатиран през последните години. Заради него е възможно през последните повече от две години хакери да са се добрали до електронния трафик на данните и да са се сдобили с милиони пароли, номера на кредитни карти и други, твърде чувствителни данни. За наречения хардблийд пробив вече има ъпдейт, но съветът е хората да сменят всички пароли, които използват в мрежата на Интернет, дори и когато нямат подозрения, че са станали обект на хакерски атаки, защото тези атаки в много случаи не оставяли видими следи. Големите сайтове – Facebook, Google, Yahoo и Amazon вече са предприели действия за решаване на проблема.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47