Процедурни хватки съпътстват цялата история на парламентаризма ни

Автор:
Снимка: lostbulgaria.com

Съзнателното отсъствие на депутати в залата заради кворума и липсата на заседания, оказва се, не са практики от последните години.

Подобни процедурни хватки са си прилагали депутатите и в далечната 1879-та година при сесиите на Първото обикновено Народно събрание.

Още второто заседание на Първото обикновено народно събрание не е било открито заради липса на кворум. На 22 октомври 1879 година депутатите отложили началото с половин час, а след като се преброили председателят отменил заседанието. За да няма издънки, депутатите приели Правилник за работа. Уважителни причини за отсъсъствие били боледуване, семейни проблеми, специално разрешен от председателя отпуск. Пътуванията в чужбина тогава не били на мода. И в онова време депутатите не получавали пари за отсъствие, става ясно от думите на председателя Петко Каравелов. Надниците се дават за тука, кой не е тука не ги получава, казал той, а надниците преди 130 години си стрували. Иван Хаджийски споменава, че дневните били 15 франка. Депутатите от селски произход, които тогава доминирали в  представителството, харчели само един франк. Ядели кромид лук, хляб и ракия, живеели в миризливи ханове. Така обаче си гарантирали присъствие, защото депутатите нямали полза да загубят солидната сума.

Днес депутатите отсъстват без да се притесняват от това, че ще загубят дневните, други ги получават, без да вземат отношение нито веднаж. В началото на януари статистика показа, че 30 депутати от 42 парламент не са говорили от трибуната малко повече от половин година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47