Бачковският манастир спазва стародавната традиция за литийно шествие до местността Клувията

Снимка: Илиана Райчева

Днес е вторият ден на Великден. Той бележи и началото на Светлата седмица, наричана така, заради просветлението, което получават всички след Възкресение Христово. 

В Бачковския манастир ще бъде спазена стародавната традиция за литийно шествие до местността Клувията над Светата обител с чудотворната икона на Света Богородица. Това е най-старото литийно шествие, което се прави у нас от 350 години. Иконата на  Божията майка ще бъде изнесена на ръце от църквата на Светата обител, за да бъде пренесена от духовници и миряни до мястото, високо в планината, където се вярва, че е била скрита по време на турските нашествия.  Игуменът на Бачковския манастир Архимадрид Симон разказа:

"Легендата говори, че през 17-ти век е била открита от едно овчарче и е била върната в Светата обител. 22 години се намирам в Светата обител, въпреки че от само два месеца съм игумен на този манастир и събираме сведения за хора, които чудотворно са излекувани от Света Богородица и поради тази причина ще издадем в скоро време една книжка с чудесата на нашата Света Богородица. Във втория ден на Великден хората идват и всеки се опитва да се допре до Божия образ, да я поносят малко, за да може да получи, дали той или неговото семейство, или за това, за което проси, изцеление и помощ.

Архимандрид Симон потвърди, че тази година начело на шествието ще бъде оригиналът на чудотворната икона, която се реставрираше около три години. Дали възстановяването й ще продължи, ще бъде решено от Светия синод след Гергьовден, когато ще бъдат ясни резултатите от специален лабораторен анализ. Днешното литийно шествие се очаква да пристигне по обед в местността Клубията, където в скалния параклис "Свети Архангели" ще бъде отслужена Света литургия. В късния следобед иконата на Света Богородица ще бъде върната в Бачковския манастир




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47