Само за последните три дни във ВАС са образувани 31 дела срещу решения на ЦИК

Само за последните три дни във Върховния административен съд са образувани 31 дела срещу решения на Централната избирателна комисия, съобщи председателят на съда Георги Колев. Общият брой на жалбите обаче е сравним с този от предишни избори, уточни той. 

Колев открои две групи жалби: Проблемите с регистрацията на Синята коалиция. Проблемите, свързани с необходимия брой подписи за регистрация. ЦИК постанови отказ от регистрация, свързано с ползвани ЕГН-та на различни граждани без тяхно знание.

Към втората група спада и тази на Националдемократичната партия - една от трите формации, на които беше отказана регистрация за участие в евровота заради голям брой имена, срещу които стоят поставени от други лица подписи и ЕГН-та. Сред тях е и това на националния омбудсман Константин Пенчев.

В студиото на „Преди всички“ лидерът на партията - евродепутатът Димитър Стоянов разкритикува Върховния административен съд, че е потвърдил решението на ЦИК и видя в това доказателство за нереформираната ни съдебна система:

Идва важно дело по повод регистрацията на партията ни и изведнъж Върховният административен съд си сменя коренно практиката, което е напълно недопустимо, защото съдилищата трябва да прилагат законите еднакво - така пише в Конституцията. Предишната практика беше в обратната посока - да се дава допълнителен срок за отстраняване на неточности в името на равнопоставеността. Сега изведнъж равнопоставеността явно няма никакво значение. Ето това е българското правосъдие в момента.

В отговор Георги Колев обясни, че това е една от новостите в закона.

Тридневният срок, който се предвиждаше в предишния Кодекс за корекции, в момента не съществува. Нямаме друг избор, освен да се действа веднага. Така че просто не е възможно да бъде даден такъв срок да отстрани тези нередности.

Георги Колев напомни, че делата срещу ЦИК се гледат по специална процедура и че съдът е длъжен да се произнесе в тридневен срок и индиректно похвали Комисията, че до момента нито едно от атакуваните й решения не е било отменено от Върховния административен съд. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47