Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за земеделските земи

Автор:
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли ветото на президента върху промени в Закона за собствеността върху земеделските земи. Въпросът беше обсъден от парламента на извънредно заседание.

Приетите промени в закона забраниха офшорни дружества да придобиват българска земеделска земя, а право на собственост върху земеделски земи да могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали  или са установени в България повече от пет години.

В мотивите си за ветото държавният глава посочва, че няма как да се съгласи Народното събрание да въвежда забрана български граждани  да придобиват собственост върху земеделска земя. Той изтъква, че конституционният критерии гражданство е заменен с фактическия критерии пребиваване. Според Росен Плевнелиев, над два милиона българи зад граница няма да могат да придобиват собствената си земеделска земя и да работят в родината си. Най-критични към мотивите на президента бяха депутатите от "Атака", които определиха ветото като ненужно и се обявиха за нови рестрикции за придобиване на земеделска земя.

След гласуването и отхвърлянето на ветото заместник председателят на парламента Мая Манолова лаконично отбеляза:

Гласували 127 народни представители, "за" - 127, против и въздържали се няма. Поредното вето на президента Плевнелиев е преодоляно от Народното събрание

Програмата на парламента  включва  и продължението на второто четене на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Депутатите трябва да довършат и работата по окончателните промени в Закона за обществените поръчки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47