Цените на масовите медикаменти се "размразяват" от днес

Снимка: БГНЕС

Цените на масовите медикаменти се „размразяват“ от днес. До поскъпване обаче ще се стигне само при някои лекарства и то не драстично, уверяват собственици на аптеки.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, заяви, че цените само на някои лекарства може да се увеличат с не повече от 0,50 лева. Той заяви, че държавата не трябва да регулира пазара на лекарствата без рецепти.

Защото лекарствата без лекарско предписание, в тяхното заплащане не участват обществени средства, публични средства, фондове. Закупуват се лично от хората и съответно трябва техните цени да са свободни.

Доктор Димитър Петров, старши експерт в Българския лекарски съюз, смята, че големи процентни увеличения няма да има. 

Може някои да се повишат. При тези лекарства конкуренцията е голяма. Там на една позиция има по много продукти. И там основният действащ механизъм не са референтни цени, а конкуренцията. Тук става въпрос за един аналгин, който се произвежда, да речем, от четири-пет български производители и още десет го внасят. 

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че до момента от подадените 172 процедури за лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание, са разгледани 153, като от тях едва 28 са за промяна на регистрираната цена на лекарствения продукт, отпускан без рецепта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47