Депутатите решиха главният секретар на МВР да се избира от МС за срок от пет години

Снимка: БГНЕС
Главният секретар в МВР ще се избира от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи за срок от пет години. Това приеха депутатите при второто четене на закона за МВР. Отхвърлено беше предложението на ГЕРБ кандидатите да имат поне 12 години стаж в системата.

Мнозинството в парламента прие за главен секретар и заместник-главен секретар в МВР да се назначават хора, които притежават не по-малко от 7 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществения ред, от които поне 1/3 на ръководна длъжност. Това беше основната критика от ГЕРБ, които настояваха да остане сега действащото правило - главният секретар да се предлага от правителството и да се назначава с указ на президента като баланс на институциите, обясни депутатът Веселин Вучков:

Вие залагате, извинете, един изключително нисък праг за наличие на професионална дейност на висшата професионална фигура на МВР. Как ще обясните на служителите, а и на българските граждани, че 7-годишен професионален стаж е достатъчен като изискване за висшата професионална фигура - това е абсолютно неаргументирано решение, защото не може лице с толкова кратък професионален стаж да управлява една такава сложна система, която има над 50 000 служители.


Красимир Янков от Коалиция за България отбеляза, че назначаването на главен секретар с указ на президента е формален акт:

Назначаването на главен секретар с указ на президента е един формален акт и вие прекрасно го знаете това. Което има дълбок политически бекграунд. Кой може да даде най-добра оценка за професионалните качества и умения, които трябва да притежава ръководител на такова ниво освен именно професионалната среда? Лицето, което трябва да заеме този пост, трябва да бъде селектирано по естествен път на кариерно развитие и утвърдено на съответния пост, получавайки мандат именно от най-високото ниво на властовата структура, от която е част - т.е. от изпълнителната власт, в случая се предлага от Министерски съвет.

Дебатите по законопроекта продължават.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47