Девет български града ще се включат в Нощта на литературата

9 български града ще се включат в Нощта на литературата на 14-и май. Инициатор е Чешкият център, а Българското национално радио е медиен партньор.

България се включва в инициативата за трети път. В ежегодния общоевропейски проект тази година ще участват още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе. В сряда вечер след 18 часа едновременно във всички участващи градове ще има публични четения на произведения на европейски автори. Чете се в нетрадиционни градски пространства от известни актьори или публични личности.

В София четенето ще е на 11 места, разказва Катерина Хортаева, директор на Чешкия център: Основните три акцента са съвременна литература, интересни и познати личности, с които хората искат да се срещнат и интересни места, където ще се чете. Тази година ще четем в галерии, театри, заведения, кафенета и фондации. Всичко е съсредоточено около парка "Заимов".

Посетителите на 11-те локации около парка "Заимов" ще чуят откъси от австрийски, английски, португалски, гръцки, германски, македонски, полски, руски, чешки и български автори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!