Реформаторският блок призова за предсрочни избори за Народно събрание

| обновено на 26.05.14 в 01:49
Снимка: БГНЕС

Първи на вход 6 на НДК се появиха лидерите на Реформаторския блок Меглена Кунева и Радан Кънев. Кунева е водач на листата на Реформаторския блок. Според всички социологически агенции до момента Реформаторският блок ще има един евродепутат.

Меглена Кунева лаконично коментира, че все още е рано за окончателно мнение за това дали се чувстват печеливши на евровота. Мотивът беше, че все още нямат яснота за изборните резултати. На влизане в НДК Меглена Кунева заяви:

По въпроса за мандатите, за броя на депутатите и всичко, което ви интересува за изборите, ще коментираме колкото дълго искате, но не сега, не преди да е приключил изборният ден. Нека да видим окончателно резултатите. Аз имам страна по страна в целия ЕС, знам какво е средното за Съюза, ще го коментирам с удоволствие. 

Реформаторският блок призова за предсрочни избори за Народно събрание:

С гласуването си хората направо отрязаха прочутия златен пръст на "Атака". На какво се дължи това мнозинство, какви закони правят – трябва да се отиде към предсрочни избори, Това е последният жест, който може да направи един политик, за да спаси каквото му е останало от реномето.

От своя страна Радан Кънев обясни:

Активността е това, което не може да ни радва. Очевидно не можахме да се преборим за тази голяма цел, която имахме, за висока активност.


Ние не победихме и не постигнахме резултата, който отговаря на нашите политически амбиции. Ние обаче постигнахме един много сериозен резултат, една много сериозна база за една по-нататъшна консолидация и следващи политически успехи,
каза председателят на ДСБ Радан Кънев на пресконференция в НДК след края на изборите.

Ние дадохме представителство на над 500 хил. български граждани, които са непредставени от днешното Народно събрание и привличането, на които на следващите избори ще бъде наша първостепенна цел. Ние се върнахме по един категоричен начин в столицата и в големите градове на страната, като ресурса, с който разполагахме и времето, не ни дадоха възможност да се върнем в по-малките населени места и селата, които на тези избори изглежда остават под ботуша на нещо, което няма да се поколебая да нарека политическо крепостничество. Резултатите от последните часове на гласуването мисля, че много ясно обясняват какво имам предвид. Тези резултати са противоречиви за България. Те са погром за антиевропейския проект и за мощната антиевропейска кампания, които бяха развити през последните месеци в България. Тези избори са основание за незабавно искане за оставка на правителството. Ние от тук насетне за правителство на Пламен Орешарски в сегашно или в бъдеще време не можем да говорим, каза Кънев.

От своя страна Меглена Кунева заяви:

Ние държим на Европейския енергиен съюз. Ние държим този ЕС да обръща внимание на гражданите. Всеки един от нас ще работи за Европа на гражданите

Божидар Лукарски допълни, че синьото се завръща отново в реалния политически живот след изборите тази вечер:

Според мен синьото се завърна още при сключването на нашето споразумение за организацията на Реформаторския блок. Ние сме отбор и продължаваме нататък, независимо от изборния резултат. Нека да говорим наистина, когато се видят и преференциите, и резултатите. В момента никой не може да каже с точност дали Реформаторският блок влиза, с колко депутати влиза.

Лукарски заяви:

Това е резултат, над който ние ще надграждаме проекта Реформаторски блок. Към днешна дата можем да заявим, че автентичното център дясно се завърна на политическата сцена.


Реформаторският блок обяви и своите шест стъпки: оставка, предсрочни избори, правителство с ясна програма и неотложни мерки, действия и реформи, ВНС и нова Конституция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47