Лекарите от Спешна помощ - София подадоха колективна оставка

| обновено на 29.05.14 в 15:07
Снимка: БГНЕС
Всички лекари от Спешна помощ - София днес са подали колективна оставка. Решението им е в знак на протест срещу предложението за уволнение на директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев и заместника му по медицинската част д-р Ангел Ангелов.

Тяхната оставка беше поискана вчера от здравния министър Таня Андреева заради слаба организация и липса на контрол.

 Над 250 души от около 400 служители на Спешна помощ - София се включиха в подписката до министър Таня Андреева за проблемите в сектора. Голяма част от тях са подали и оставка.

Ние не смятаме, че чрез смяната на д-р Гелев ще се решат проблемите в спешната помощ. Всички ще напуснат, никой няма да остане да работи в тази каша. Не нашият началник трябва да прави порядките в Бърза помощ, а трябва да има ясни правила от горе, от министерството.

Колко министри се смениха, на всички беше приоритет Бързата помощ и накрая нищо не направиха. И сега се действа Сталински - има човек, има проблем, няма човек, няма проблем. Махаме Гелев, и като го махнеме, какво правим. Следващият директор, след като не се отпускат пари от тука, какво ще направим, никой няма да дойде да работи. Пак ще закъсняваме, и какво правим в края на краищата - от пусто в празно преливаме.

Другият основен проблем е да се създадат едни ясни правила що е спешност, защото това е едно от основните неща не само от липсата на хора, но и от прекалено много излишна работа, която вършим. Значи, какво е спешност? Това, което е животозастрашаващо. За вас висока температура животозастрашаваща ли е? Та дори и да е бебе.

Като започнем от заплащането, труд, начин на работа, всичко е неуредица пълна. Приемането на адресите, издаването на адресите, между 112 и 150 проблемите, както винаги, просто това са проблеми, които единствено министерството би могло да ги разреши.

Протестиращите настояват за оставката на здравния министър. Те искат да разговарят и с представител на министерството. Лекарите и служителите в Спешната помощ - София протестират и заради ниското си заплащане и грешната политика на МЗ спрямо младите лекари.

Подалите оставка ще продължат да работят в рамките на следващия месец, какъвто е законовият срок.

Председателят на Изпълнителната агенция "Медицински одит" д-р Симеон Василев заяви за предаването "12+3" по "Хоризонт", че при одита в столичната спешна помощ са установени сериозни нарушения

Часът на тръгване и пристигане на линейката при Елизабет Димитрова, която почина, е бил подправен, а в линейката е липсвала екипировка. Не са извършени  реанимационни действия, а само е констатирана смъртта, допълни Василев.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването изтъкна, че за подобряване на работата на спешната помощ не са необходими скъпи решения, а воля за въвеждането на нови практики. В предаването "12+3" по "Хоризонт" той даде пример с Франция, където лекарите от болниците имат право да отговарят на спешни повиквания за кварталите, в които живеят, в свободното си време. Според Кацаров в София е необходимо линейките да не са на едно място, а близо до болниците, които имат денонощен спешен прием.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Шефовете на Спешна помощ в София са предложени за уволнение

Директорът на Центъра за спешна помощ в София град д-р Георги Гелев и заместникът му д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение заради поредицата от нарушения в работата на Спешна помощ, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко..

публикувано на 28.05.14 в 16:31

Д-р Ангел Ангелов: С моето напускане няма да бъдат решени проблеми, трупани с години в спешната помощ

След направена проверка в Центъра за спешна медицинска помощ в София и констатирани пропуски, директорът и заместникът му бяха предложени за уволнение. В интервю за "Хоризонт до обед" единият от тях - д-р Ангел Ангелов заяви, че няма информация и никой не..

публикувано на 29.05.14 в 11:06

Д-р Бойко Пенков: В рамките на този бюджет правим това, което можем

Проблемът със закъсняващите линейки на "Бърза помощ" съществува от години. Преди ден станахме свидетели на смърт заради закъсняване на помощ. Този път ще има уволнение и това са ръководителите на спешната помощ в столицата - директорът д-р Георги..

публикувано на 29.05.14 в 08:47
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47