Плевнелиев: Правителството да каже истината за "Южен поток"

Правителството трябва при пълна прозрачност да обяви истината за "Южен поток". Това заяви при посещението си в Садово президентът Росен Плевнелиев. Според него  българите трябва да знаят дали проектът е съобразен с европейското законодателство и защо в такъв случай Европейската комисия отправя препоръки към страната ни.

На кого да се доверя аз като държавен глава? Министър-председателят Орешарски е уверил председателя Барозу, че ще се съобрази с европейското законодателство. За мен е голяма тайна как така ще се случи това при положение, че вече обявиха кои са изпълнителите и как така ще се случи синхронизирането с европейското законодателство при положение, че имаме някаква дълбока тайна и бих казал много информация, която политиците дължат управляващите днес на народа. Гражданите казаха в прав текст, не искаме задкулисие, не искаме под масата. Аз съм за "Южен поток" по европейски
, заяви държавният глава.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза, че страната ни все още чака бележките на експертите на еврокомисаря Гюнтер Йотингер за газопровода "Южен поток". Законопроектът няма да бъде приет преди това. Министърът не даде еднозначен отговор дали с избраната за изпълнител фирма у нас ще се сключи договор:

Преди да дойдат бележките на Европейската комисия, преди да имаме диалог, няма как да бъде приет законопроектът на второ четене. Ние сме заедно с Европейската комисия и няма абсолютно никакъв проблем. Важно е да има диалог с европейската комисия и всичко да бъде по правилата и разбира се трябва да отговаря на трети енергиен проект. Какво означава тази ситуация. Това са едни технически процедури, които трябваше да бъдат извървяни. В крайна сметка Европейската комисия трябва да предостави своите въпроси и ние като страна членка ще отговорим на тези въпроси и най важното е всичко да върви по правила
та.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47