Около 50 души от Центъра за спешна медицинска помощ в София протестират пред МЗ

Снимка: БГНЕС

Около 50 души от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в столицата са протестират пред Министерството на здравеопазването (МЗ), очаквайки резултатите от срещата на министъра на здравеопазването с директора на спешната помощ и със служители. По-голяма част от протестиращите искат увеличаване на работните заплати. Те изразяват подкрепата си към уволнения директор д-р Георги Гелев.

Преди срещата на протеста беше и доктор Ангел Ангелов, заместник-директор по лечебната дейност в Центъра за спешна медицинска помощ. Той също е предложен за отстраняване, но не отговори на въпроса как си обяснява това. Доктор Ангелов каза, че повишаването на заплатите в спешната помощ; подобряването на условията на труд; намирането на начин младите, постъпващи в спешната помощ кадри да бъдат задържани и да имат мотивация да останат; идеята телефон 150 да бъде възстановен са част от мерките, които се очаква да бъдат взети на тази среща.

На въпрос дали е имало подправяне на часа на тръгване и на пристигане на линейката при последния случай с починалата в София Елизабет  Димитрова, доктор Ангелов посочи, че трябва да се види какво е отчела джипиес системата.

Цитираните в някои медии високи заплати на администрацията в спешната помощ в столицата не отговарят на истината, подчерта доктор Ангелов, като уточни, че става дума за шофьор с 26-годишен стаж, на който били изплатени шест работни заплати при пенсионирането му.

Доктор Ангелов уточни, че 130 души от ЦСМП до момента са депозирали оставки.

Анестезиологът доктор Ваньо Иванов, който е с 36-годишен стаж в спешната помощ, каза, че получава 876 лева заплата. Той вижда решението на проблемите в системата чрез вдигането на заплатите на шофьорите, на лекарите и на медицинските сестри. Според доктор Иванов материалното стимулиране е единственият начин за подобряване на  работата. В другия случай стресът, на който са подложени лекарите, води до напускането им и до лошото им качество на работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Синдикатите изразиха солидарност с работещите в спешната помощ

КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването подкрепят исканията на работещите в Центровете за спешна медицинска помощ. В обръщение до своите регионални структури ръководствата на двата синдиката ги призовават за солидарност и оказване на..

публикувано на 02.06.14 в 14:44

Лекари от Спешна помощ: Не сме склонни на компромиси

Продължават протестите на лекарите от столичната Спешна помощ срещу уволнението на директора им д-р Георги Гелев. До момента заявления за напускане на работа са подали 103-ма служители на центъра , каза в "Преди всички" д-р Драгослава Балова от Спешния..

публикувано на 02.06.14 в 08:13
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47