Движение "Модерна България за честни избори": Контролираният вот се превръща в устойчив порок на изборната практика

Снимка: БГНЕС

Контролираният, корпоративен и купен вот се превръща в устойчив порок на българската изборна практика.Това се посочва в критичен доклад за наблюдението на евроизборите на движение  "Модерна България за честни избори". Според доклада, основният позитив на новото изборно законодателство е реалният мажоритарен елемент , въведен за пръв път с ниския праг на преференция. Сериозна слабост, обаче, е  партийната злоупотреба със статута  на наблюдателите  и продължаващите разнообразни  практики за контрол на вота.

7% от избирателните секции, членове на комисиите са слагали отличителни знаци по кочаните и са брояли определени хора, които са гласували. Това си е чисто контролиране на вот. Както знаете има списък с всички избиратели, в които се отбелязват, всички, които са гласували, но част от тях биват отбелязани повторно, което означава, че хора от секционната комисия чакат определени хора. Това е контролиране на вот, обясни Радослав Георгиев.

Петър Кичашки добави: Част от маркерите са били поставени върху кочана с бюлетините. Когато идва определен избирател и откъсват бюлетината, за да му я дадат, се отбелязва на кочана, че на този избирател му е предадена съответната бюлетина, за да ги броят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47