В "Етъра" пресъздават еньовденските обреди

Снимка: Елена Каркаланова

Днес в етнографския комплекс "Етъра" край Габрово пресъздават еньовденските обреди. 
Малки и големи ще си припомнят традициите, свързани с празника на билките, слънцето и водата. Посетителите на "Етъра" ще спазят обичая и ще се проврат през еньовски венец, сплетен от 77 билки и половина, колкото, според народните вярвания, са човешките болести. 
Венците с лековити треви, брани при изгрев слънце, ще оценява жури с председател билкаря Емил Елмазов. Конкурсът традиционно се организира от Етнографския музей и в сплитането на еньовски венци от момински китки ще участват както възрастните, така и деца. На етърската чаршия изложители от страната ще предложат на посетителите да изпитат лековитата сила на билките, като си купят природни продукти за сила и красота.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47