Еньовден е!

Според народните вярвания различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила на Еньовден. Днес празнуват Яни, Яна, Енчо, Дилян, Диляна и всички други с имена на билки.

Според народните вярвания сутринта на Еньовден, когато изгрява, слънцето трепти и всеки, който го види, ще бъде здрав през годината. На днешния ден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце.

Билките през тази нощ са най-лековити, защото според народната вяра в нощта срещу празника небето се отваря, звездите слизат на земята и даряват билките с лечебна сила. Затова всяка жена, баба и най-вече лечителка, берат билки през тази нощ, в потайна доба, за да не ги види никой. Набраните билки задължително трябва да са 77. Тези, откъснати с отворени очи, са наричани за знайните болести, а от която и да е билка, със затворени очи, е откъсвано половината цветенце. Тя е наричана за незнайните болести, разказва доц. Илияна Янева от Националния център за обществено здраве и анализи.

Българското национално радио е партньор по проект за "Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България“, реализиран от фондация "Информация и природозащита".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47