Над 180 души са прегледани в кампанията "С грижа за сърцето"

181 души са преминали през кампанията „С грижа за сърцето” на  федерация „Български пациентски форум”. 

Значителен брой хора у нас са болни от фамилна хиперхолестеромия, сочат данни на федерацията. Характерно за заболяването е неспособността на организма да преработва холестерола, който тялото постоянно произвежда. С течение на времето това може да доведе до запушване на артериите на сърцето или на мозъка. Какво представлява самото заболяване обяснява д-р Ивайло Цветков:
Това е едно наследствено заболяване, което в последните години се оказа, че е с доста висока честота, вписана от 1 до 200 до 1 към 500 и всъщност е свързана с висока честота от сърдечно-съдови заболявания и от техните усложнения, именно инфаркта и инсулта.
Лечението бива медикаментозно и немедикаментозно, като в момента се проучват нови лекарства, които намаляват високите стойности на холестерола:
Препоръчваме да има повече двигателен режим, повече консумация на плодове, зеленчуци, да се ограничи консумацията на алкохол, сол, тютюнопушене, и вече, ако това не даде резултат, се прибягва към медикаментозно лечение, което се стреми да намали стойностите на холестерола и да ги поддържа в референтните стойности.
Кампанията продължава до 29 юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47