Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Опашките от вложители в София, които искат да изтеглят парите си от банките, се изпариха с бързината, с която се появиха, пише Ню Йорк Таймс. Гражданите имат различни виждания какво е предизвикало внезапното теглене. Каквато и да е причината обаче случилото се привлече отново вниманието към крехката икономика и нефункциониращата политика, които спъват България, посочва вестникът.

Руските издания коментират разговорите на руския министър на външните работи Сергей Лавров в София, свързани с "Южен поток".

Според Известия изграждането на тръбата се е превърнало от бизнес проект в арена на геополитическо противопоставяне между Запада и Русия.

Спирането на строежа от българските власти под натиска на Съединените щати силно ядоса Москва и визитата на Лавров имаше всички шансове да се провали, пише Комерсант като цитира източници, близки до руската делегация. Решението на София да спре строежа е заплаха за "Газпром", тъй като може да замрази проекта за доставки на синьо гориво в Европа, като запази зависимостта на основното износно направление за руската страна от отношенията с Киев.

"Южен поток" може да стабилизира ситуацията, като осигури на България голям брой нови работни места и значителни доходи за държавния бюджет. Но такова достойно бъдеще за българите явно не влиза в плановете на Запада. Там обещаха на София приказни богатства, подмамвайки страната в Евросъюза и НАТО, а в крайна сметка тя се нареди сред най-бедните държави в общността, посочва Росийская Газета.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47