НС не успя да преодолее президентското вето върху Закона за защита на конкуренцията

Снимка: БГНЕС
За първи път  42-то Народно събрание се съобрази с вето на президента Росен Плевнелиев. Държавният глава беше върнал Закона за защита на конкуренцията с мотива, че не защитава интересите на производителите.

"Коалиция за България" и ДПС не успяха да съберат мнозинство, за да отхвърлят ветото. От ГЕРБ 36-ма депутати гласуваха "против" и един се въздържа. Депутатите от "Атака" не бяха в пленарната зала.

Един от вносителите на закона - депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова коментира, че е очаквала днешният резултат в пленарната зала: Ние и ДПС нямаме 121 гласа, колкото е необходимо за преодоляване. Позицията на колегите от ГЕРБ е ясна, те още в комисия гласуваха "въздържал се". "Атака" ги няма.

В мотивите на президента се посочва, че е недопустимо да се направи предварителна оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите и особено на тези от най-уязвимите групи -  социално слаби, безработни и пенсионери. Значителна част от измененията са неясни, което може да доведе до хаос в отношенията между търговци на храни и техните доставчици. Според държавния глава, част от промените ще затруднят и търговския оборот, което ще повлияе негативно върху развитието на икономиката.

Според Корнелия Нинова законът защитава българските производители: В продължение на осем месеца почти всяка седмица имах разговори с производители на хляб, на мляко, на месо, на парфюмерия, на текстил, кожи, обувки, а някои от големите  работодателски организации застанаха срещу нас, това е факт. Аз си го обяснявам с това, че търговските вериги членуват в тези асоциации, но нашата защита е на малките и средни български производители.

От ГЕРБ посочиха, че няма промяна в тяхното поведение.

Няма спор в това, че трябва да се направи нещо в посока защита на българските производители, но споделяме опасенията на президента, че закона не защитава интересите на потребителите. Трябва да бъдат изчистени текстовете, така, че да се гарантира защита на потребителите, заяви Делян Добрев.

Менда Стоянова заяви: По-прецизно определение - що е то по-голяма пазарна сила в случая, в който се намесва КЗК и в който евентуално се налагат глоби.

Депутатите съкратиха срока за промени между първото и второто четене на законопроекта от 5 на 3 дни, за да се ускори приемането на промените.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

НС обсъжда ветото на президента за търговските вериги

Депутатите ще започнат работа с ново гласуване на върнатия от президента Росен Плевнелиев Закон за защита на конкуренцията, който ограничава някои права на търговските вериги в полза на производителите. Сред най-ярките изменения е въвеждането на забрана за..

публикувано на 11.07.14 в 08:01
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47