Петър Чобанов: С отнемането на лиценза на КТБ излиза истината за злоупотреби с над 3,5 млрд. лева

Спестяванията на гражданите ще бъдат защитени

| обновено на 11.07.14 в 14:09
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че с решението на БНБ за отнемане на лиценза на "Корпоративна търговска банка" излиза истината за финансови злоупотреби в особено големи размери за над 3 милиарда и половина лева. Чобанов увери, че с одържавяването на дъщерното дружество "Креди Агрикол - България" ще бъдат защитени спестяванията на всички български граждани:

 Става въпрос за финансови злоупотреби в особено големи размери - за три милиарда и половина портфейл, който си задаваме въпроса има ли го, няма ли го и как се е стигнало до тази ситуация и от тук нататък обвиненията, че правителството има нещо общо с този проблем, няма общо. Правителството е част от решението, институциите, правителство и парламент, търсят това решение. За това колко ще струва, вариантите са различни, разбирате, в зависимост от това как ще се осигури ресурсът. Това, което е важно в случая, е, че ще бъдат защитени спестяванията на всички български граждани. Тук става въпрос за решение, което управителят на БНБ предложи, в което се прехвърлят всички депозити в новата банка, която ще бъде държавна и ще бъде гарантирана нейната стабилност.

Финансовите резултати на Здравната каса не са драматично променени в сравнение с 2013-а година, заяви Петър Чобанов в отговор на питане на депутати от ГЕРБ в парламентарния контрол. Състоянието на здравноосигурителната система е аналогично с миналогодишното, каза министър Чобанов и посочи конкретни цифри:

Към 31-ви май се отчита ръст в размера на здравноосигурителните плащания, включително трансферите за болнична помощ в размер на около 169 милиона лева. Дефицитът по бюджета на НЗОК към 31-ви май е 166 милиона лева при дефицит в същия период  на миналата година 78 милиона лева, но със същественото уточнение, че 67 милиона лева от посочения дефицит са извършени плащания за неразплатени дейности за месеците октомври и ноември 2013-а, това са плащания от миналата година. Не се твърди, че проблеми няма. Проблеми има, но те не са по-различни от проблемите, които имаше и през миналата година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Отнемат лиценза на Корпоративна търговска банка

Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Всички сметки на граждани и фирми ще бъдат защитени и прехвърлени към дъщерното дружество "Креди Агрикол" - България, което ще бъде одържавено, обяви управителят на БНБ Иван Искров . Той увери, че..

обновено на 11.07.14 в 15:23
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47