Комисията по околна среда в НС прие промените в Закона за отпадъците

| обновено на 16.07.14 в 18:00
Снимка: Георги Нейков

Парламентарната комисия по околната среда и водите подкрепи на първо четене промените в Закона за управление на отпадъците. Удължава се до края на 2015-а година срокът, в който освен фирми физическите лица също могат да предават скрап. Общините трябва да изградят площадки за събиране на битови и метални отпадъци.

Очаква се промените да бъдат приети и на второ четене в пленарна зала.

От ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят промените на второ четене само ако срокът е шест месеца, а не година и половина, както беше предложено.

С десет гласа "за" и осем "въздържали се", депутатите от ресорната парламентарна комисия одобриха удължаването на срока за платеното предаване на метални отпадъци от физически лица. От началото на тази седмица, съгласно действащия закон, е забранено физически лица да предават метални отпадъци срещу заплащане.

От бизнеса блокираха няколко гранични пунктове, поставяйки исканията си за удължаване на срока. Докато промените се гласуват в пленарната зала, от ГЕРБ настояха срокът да бъде скъсен до шест месеца. Промените в Закона предвиждат и намаляване на банковите гаранции за площадките за черни и цветни метали от 25 хиляди на 15 хиляди лева.

Председателят на Асоциацията на рециклиращата индустрия у нас Иво Георгиев заяви, че протестите засега се отлагат, но при условие:

Задължително да се отсрочат за 2016-а година за предаването на физически лица отпадъци от черни и цветни метали и задължително да има отсрочки за безкасовото плащане. Ако не стане, което ние поемем ангажимент като бизнес, да се съгласим някой да предложи и 50 лева лимит на касово плащане за сделка на физическо лице. Но това не е прието сега.

Трябва да прекратим засега протестите. Хората са обнадеждени в момента и искат да протестират. Не мога да преценя колко граници ще затворят този път и вече сме готови на всичко. Имаме багери по 35 тона. Хората искаха да ги вадят, едва сме ги спрели - каза Иво Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47