КНСБ предложи мерки за подобряване на здравната система

Ако бюджетът на НЗОК не бъде актуализиран за последните два месеца на годината, няма да има пари за плащания и само извънболничната помощ ще може да работи, заяви управителят на Касата д-р Румяна Тодорова.

На "кръгла маса", организирана от КНСБ, синдикатът предложи конкретни мерки, с които да се подобри системата на здравеопазването. Финансови стимули за младите лекари, цялостна нова политика по доходите в сектора, обособяване на шест високотехнологични болници, които да извършват всички възможни услуги, а част от сегашните болници за активно лечение да се трансформират за долекуване, са само част от предлаганите мерки.

Иван Кокалов от КНСБ подчерта:

Трябва да спрем с чисто пазарното отношение към здравеопазването. Здравето не е стока като салам. То има преди всичко социално измерение, след туй финансово.

Управителят на Здравната каса Румяна Тодорова все още вярва, че в оставащите дни на този парламент ще се намери воля за актуализация на бюджета на институцията:

Когато се прибраха 2 милиарда от Касата беше много лесно, а сега няма кой да даде 300 милиона. Буфери няма. Категорично го заявявам - буфери няма.

От КНСБ изнесоха и тревожната статистика, че над 70 процента от лекарите у нас са на възраст над 46 години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47