Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

| обновено на 29.07.14 в 18:09
Снимка: БГНЕС

С пълно единодушие народните представители гласуваха на първо четете актуализацията на бюджета на Здравната каса в размер на 225 милиона лева. В момента на първо четене се обсъжда актуализацията на републиканския бюджет.

Коалиция за България се опита да бойкотира обсъждането на първо четене на ревизията на сметките на държавната хазна, като поискаха  поименна проверка и веднага след това напуснаха пленарната зала. Въпреки това кворум беше регистриран и заседанието продължи.

Народните представители от ГЕРБ, Коалиция за България и ДПС подкрепиха актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса в присъствието на финансовия министър в оставка Петър Чобанов.

Още в началото на обсъждането лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова БСП да подкрепи предложените актуализации от страна на правителството в оставка: 

Всякакво политиканстване, цифрите са различни от това, което предлага министърът, но ние бихме подкрепили и това и призовавам колегите от БСП да подкрепим накрая поне това, което правителството предлага. В противен случай излиза, че вие не си подкрепяте правителството. Ако е наше, кажете, че е наше, тогава - ела, Чобанов, в нашата стая да ти дам задачи, ако е така. Не ми е изгодно политически, но е изгодно за държавата.

Дебатите прераснаха в разисквания за забавената здравна реформа. Емил Райнов от БСП обвини ГЕРБ за политиката им в сферата на здравеопазването в мандата им, която е довела до големите дългове в системата, и че правителството на Пламен Орешарски и парламента не са имали обществената и политическата подкрепа за радикална промяна в сектора:

Подкрепа, която вие, колеги от ГЕРБ, имахте през 2009-а година, имахте и генериран резерв - 1,4 млрд., имахте работещи болници, практически без дефицит, само 39 млн. Колегите споменаха за пика на хоспитализациите, които достигнаха 2 млн. Лекарствата и консумативите в различните държавни болници и в момента продължават да се купуват на различни цени. Някои от тези директори на болници, които гласовито тръбяха, че нямат пари за заплати в един момент се оказа, че имат срочни влогове - само в една банка те минават 12 млн. Къде е истината колеги?

От ГЕРБ се оправдаха с липсата на политически опит, а председателят на здравната комисия в Народното събрание и депутат от ДПС Нигяр Джафер коментира, че за състоянието в здравната система всяка партия носи вина:

За финансистите сектор "Здравеопазване" е само сектор, който генерира дефицити. За отделния пациент обаче това е достъпът до здравеопазване и то до качествено здравеопазване. В системата бяха допуснати много грешки и бяха взети откровено глупави решения и няма невинни.

В кулоарите на Народното събрание управителят на Здравната каса Румяна Тодорова коментира, че гласуваните допълнителни средства за Касата са недостатъчни, но че са глътка въздух за системата:

Благодаря и за тези пари. Нали знаете - на харизан кон зъбите не се гледат, въпреки че не са парите, които ние поискахме, но това наистина дава глътка спокойствие за договорните партньори и за пациентите.


В момента се разисква законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, предложен от кабинета в оставка и намерил подкрепата на ГЕРБ и ДПС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47