Столичният зоопарк ще остане затворен, докато не се разбере причината за смъртта на животни там

Снимка: БГНЕС

Столичният зоопарк ще остане затворен, докато не се разбере причината за смъртта на петте животни, които починаха през почивните дни, въпреки че няма опасност за хората. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й все още има болни животни в зоологическата градина. Изследва се водата и храната, която е давана през почивните дни на животните. Екипи на Агенцията за безопасност на храните и Столичната здравна инспекция работят и днес в Зоопарка, посочи Фандъкова:

Ако те потвърдят това - че е безопасно, разбира се, че ще отвори зоологическата градина. Това, което ме безпокои изключително много, е състоянието на някои животни: все още не е добро. Разпоредила съм на директора на зоопарка да не пести нито средства, нито екипи, за да може да се направи най-доброто за животните и всички, които могат да бъдат спасени, да бъдат спасени. Разследва се храната, която им е давана, водата, която са пили, пространството, в което са живели. Очакваме намеса, разбира се, и на полицията. Нищо не можем да изключим. Но нека да излязат резултатите. За мен най-важно е да спасим животните, които са болни в момента, и да няма опасност за хората.

Умрелите животни не са били заразени с болестта "син език". Това сочат данните от лабораторните проби на ветеринарите от Агенцията по безопасност по храните. Освен излезлите вече изследвания са изпратени и проби за вирусологично, бактериологично и токсикологично изследване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47