Ветеринари от цялата страна се събраха на протест пред БАБХ

Снимка: БГНЕС

Ветеринари от цялата страна се събраха на протест пред Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради неадекватните мерки от страна на държавата и Агенцията. Те настояват изпълнителният директор Пламен Моллов да си подаде оставката.

Недоволството на ветеринарите е заради намаления бюджет на Националната ветеринарномедицинска програма от 15 на 10 милиона лева. Според тях това ще доведе до масово разпространение на заразни болести сред животните, като визират основно болестта "син език". Затова настояват тези тарифи да бъдат увеличени и искат да се създаде Национално ветеринарномедицинска служба, която да бъде извън системата на БАБХ.

На протеста присъстваха и представители на животновъдни организации. Те обвиниха протестиращите лекари в извиване на ръце.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов директно хвърли вината за разпространението на заразните болести в страната върху протестиращите:

Защо са тук и викат "оставка", а не са по фермите и да бият ваксини на животните? 

Според Синапов генералният проблем в сектора е свързан със системата на разплащане, защото парите трябва да се дават на фермера и той да плаща за свършена работа, а не да се усвояват от Ветеринарния съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Българският ветеринарен съюз организира национален протест

Българският ветеринарен съюз организира национален протест заради липсата на ясна стратегия във ветеринарномедицинската дейност в България. Според медиците неадекватните мерки от страна на държавата и Агенцията по храните са довели до масово..

публикувано на 04.09.14 в 08:00

Ветеринарите искат оставката на ръководството на Агенцията по храните

Българският ветеринарен съюз организира национален протест срещу политиката на Агенцията по храните. Организаторите искат наказания на висши чиновници заради допускането на заразата от "син език" по селскостопанските животни и учредяване на самостоятелна..

публикувано на 04.09.14 в 08:09
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47