Съдиите от ВКС изслушват кандидатите за председател на съда

| обновено на 17.09.14 в 16:58

Съдии от Върховния касационен съд изслушват двете кандидатки за председател на съда - това са настоящите заместник-председатели Павлина Панова и Таня Райковска. Такова изслушване се прави за първи път в рамките на процедура за избор на един от тримата големи в съдебната система. Самият избор ще се проведе следващия четвъртък.

Двете съдийки влязоха в състезанието за наследник на Лазар Груев, след като бяха номинирани от по пет  членове на ВСС. На пресконференция, предшестваща изслушването, те демонстрираха различно отношение към срещата с колегите си. Ако за Панова това изслушване е малка стъпка към желанието на съдиите да се самоуправляват, за Райковска това е форум и място на легитимност,  където ще отговори на зададените въпроси, но не очаква той да взима решения за подкрепа.

Самите съдии също декларираха, че не се изживяват като Светата инквизиция и нямат намерение да изпитват колегите си и да ги карат, цитирам, да се гърчат. Павлина Панова и Таня Райковска обявиха, че вярват, че избора следващата седмица ще е честен и че се радват на силната конкуренция. Райковска отрече да се е включила в състезанието аварийно и беше категорична, че няма от какво да се притеснява:

Пазих хигиена на личните си контакти, не обичам бели покривки, не ходя по коктейли. Живея затворен живот, от който страда и семейството ми.

Павлина Панова  пък обеща, ако бъде избрана, приоритет за нея да бъде отстояването на независимостта на всички съдии чрез реакция на всеки опит за атака отвън:

Бих имала активна позиция за да преустановявам такова говорене и такива нападки. Ще търся съдействието на ВСС за съвместни действия, когато такова действие няма или се забавя във времето, ще действам самостоятелно.

На изслушването във ВКС присъстват членове на ВСС и правосъдният министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

За първи път кандидати за председател на ВКС ще бъдат изслушани първо от колегите си, а след това от ВСС

За първи път кандидати за председател на Върховния касационен съд ще бъдат изслушани от колегите си, преди да застанат пред членовете на Висшия съдебен съвет. Поканата дойде от самите върховни съдии още преди да стане ясно, че за престижния съдебен пост ще..

публикувано на 17.09.14 в 10:37
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47