Хората с увреден слух искат модерен национален център

Хората с увреден слух в България настояват за създаването на модерен национален център за жестов език и услуги. С първата по рода си информационна кампания екип доброволци ще се опита да насочи вниманието на обществото към трудностите, с които живеят хората със слухова загуба у нас, като целта е по-успешното им интегриране.

Над 120 хиляди души в България са диагностицирани с различна степен на увреждане на слуха, а други над сто хиляди души са с минимална загуба на слуха, които обаче отказват да използват слухов апарат.
Те се страхуват да сложат слухов апарат. Страхуват се от това, да приличат на глухите, както е в момента за съжаление, подчертава Ашод Дерандонян, инициатор на кампанията, която минава под мотото "Заслушай се". 
Създаването на модерен център за жестови услуги във вид на виртуална платформа в началото и като реално място в бъдеще, ще позволи да се унифицира и стандартизира жестовият език, да се обучат повече хора като преводачи, убедени са инициаторите. В момента в България преводачите са не повече от 50. Няма съпричастност и активна държавна политика. Институциите не са обучени, как да работят с хора с увреден слух, изтъква Ашод Дерандонян: 
Тук не става дума за хора с увреждания. Вярно, че ползваме думата - увреден слух. Ние сме напълно здрави хора. Просто нямаме слух. А това, че нямаме слух, не означава, че сме втора категория хора. Напротив. Ние можем да бъдем като всички в това общество. И това се опитваме да покажем чрез тази кампания.
Кампанията има и друга важна цел -. да се повиши културата за слуховото здраве с активното информиране за опасностите от шумовото замърсяване и начините за предпазване на слуха. Кампанията официално ще започне в неделя, на международния ден на глухите с прожекцията на филма "Виктория" на режисьора Майя Виткова, първият български филм със субтитри на български език. 
Кампанията "Заслушай се" е подкрепена от Столична община, от Съюза на глухите в България и фондация "Глухи без граници".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47